Geboortedag Zamenhof, grondlegger van Esperanto

Geboortedag Zamenhof, grondlegger van Esperanto Op 15 december 1859 werd Ludwik Lejzer Zamenhof geboren. Hij werd de grondlegger van de taal Esperanto. Zamenhof overleed in 1917 en dat was voor UNESCO de reden om hem dit jaar te gedenken. Over Ludwik Zamenhof Onderstaande tekst is een vrije vertaling van de motivatie van UNESCO: Het ontstaan van…
Lees meer

Wil “paria” Polen dan toch opnieuw vrede met Europa?

Van de week was er een wisseling van de wacht: een nieuwe premier in Polen. Voor Marc Peirs de aanleiding voor onderstaande analyse die eerder verscheen op VRT news. De foto toont Morawiecki in november 2016 toen hij met toenmalig minister Kamp aanwezig was bij het business forum van PCCNL. daar zette hij al zijn agenda qua vernieuwing…
Lees meer

Bogdan’s Journey (Przy Planty 7/9)

Bogdan's Journey (Przy Planty 7/9)

Op 8 december is in Polen een documentaire in première gegaan over de pogrom van 4 juli 1946 in Kielce. Meer over de achtergrond van dit drama leest u in dit artikel.

Centraal in de documentaire staat Bogdan Białek, een journalist en psycholoog, uit Kielce. Hij overtuigt mensen uit de lokale gemeenschap om de confrontatie met het verleden aan te gaan. Een verleden dat lange tijd, tijdens het communisme, is verzwegen. Zo slaagt hij er in, over de jaren heen, om relaties aan te gaan met de internationale Joodse gemeenschap en daarmee het imago van Kielce te veranderen.

Empathie

De film is een samenwerking van een Poolse regisseur, Michał Jaskulski en een Amerikaanse regisseur, Lawrence Loewinger. Ze maakten opnames in Polen, Israël en de VS en hadden acht jaar nodig.

Volgens Jaskulski op de site van de film:

“I am a Catholic Pole. My film partner, who got me involved in this journey, is an American Jew, 40 years my senior. While making this film the fact that we’ve learned to see things [in a similar way] assures me that the message and the empathy we’ve learned from our protagonist will be a lesson to any audience no matter their age or where they come from.”

Op de website zijn ook korte clips te zien waarin de verschillende geïnterviewden worden voorgesteld waaronder overlevers en kleinkinderen van de daders.

Het is te hopen dat deze bijzondere productie ook in Nederland te zien is.

Awards

De film “Bogdan’s Journey” heeft al verschillende prijzen in de wacht gesleept, waaronder de 'Interfaith Award for Best Documentary' tijdens 'the International Documentary Film Festival' in Saint Louis in de VS.

Poolse films vallen in de prijzen bij de European Film Awards

Poolse films vallen in de prijzen bij de European Film Awards

Gisteravond was de uitreiking van de Europese Film Awars. Daarbij vielen drie Poolse inzendingen in de prijzen:

Loving Vincent - European Animated Feature Film

Waarschijnlijk nauwelijks een verrassing te noemen: De Pools - Britse productie Loving Vincent won de categorie voor geanimeerde film. Op onze site hebben we meerdere keren stil gestaan bij deze bijzondere, volledig uit schilderijen opgebouwde film.

Komunia - European Documentary

Een documentaire over een 14-jarig meisje die tegen de achtergrond van de heilige communie van haar jongere broertje, de familie weer probeert te herenigen.

 

Komunia is het debut van Anna Zamecka.

Meer via de site van EFA.

Katarzyna Lewinska - European Costume Designer voor 'Spoor'

Hoewel de film van Agnieszka Holland ook genomineerd was voor beste film wist alleen kostuumontwerpster Katazyna Lweinska daadwerkelijk een nominatie om te zetten naar een award.

De film 'Spoor' is ook genomineerd voor de Oscars begin volgend jaar. Meer over de film via onze site of via de site van EFA.