The Art of Loving: Vrouwenrechten in Polen

The Art of Loving

Woensdag 14 februari, 19.00 uur vertoont het Laaktheater de film: “the Art of Loving” over de geschiedenis van Michalina Wislocka, de beroemdste gynaecoloog en seksuoloog  ten tijde van communistisch Polen.

In 1978 publiceerde ze haar boek "Sztuka kochania" (The Art of Loving). Het eerste boek achter het 'IJzeren Gordijn' over sexualiteit. Het werd in de communistische landen een bestseller met 7 miljoen verkochte exemplaren. De Engelse vertaling van het book kreeg de titel "A Practical Guide to Marital Bliss". Deze titel geeft al aan dat het boek niet alleen gaat over de 'kunst van de liefde', als een soort van Kamasutra. Wislocka propageerde gelijkheid in de relatie tussen man en vrouw en dus ook in de sexuele relatie tussen man en vrouw vanuit de overtuiging dat dit ten goede komt aan deze relatie. Zoals ook goed in de film te zien is lijken vooral mannen daarmee moeite te hebben. Hetboek is nu nog te lezen via Google Books.

Dat ze als persoon niet wars was van afwijken van de norm mag blijken uit de driehoeksrelatie die ze had. Michalina Wislocka werd in 1921 in Łódź geboren en overleed in 2005, 83 jaar oud in Warszawa.

Over de film: The Art of Loving

De film "The Art of Loving' verscheen in 2017 en is geregisseerd door Maria Sadowska (1976). Niet alleen regisseert ze films, ze heeft ook een muziek carriere opgebouwd met 7 eigen albums op haar naam staan, twee albums met covers van Kaczmarski (Kaczmarski & Jazz) en Komenda. Voor haar vorige film "Dzień Kobiet" schreef ze niet alleen het scenario maar bracht ze ook het soundtrack album uit.

Met de film "The Art of Loving" bereikt Sadowska een groot succes in Polen en brak ze alle bezoekerrecords in het eerste weekend dat de film te zien was.

De film toont het privéleven van Wislocka, haar gebroken huwelijk, de driehoeksverhouding en haar verhouding met een getrouwde man. Het accent ligt op haar strijd om het boek gepubliceerd te krijgen. Het boek werd in de ban gedaan door de communistische partij en de katholieke kerk.

De film maakt van Wislocka geen held maar laat haar zien in de eenzaamheid van haar strijd en de mislukking die dit met zich meebracht. Toch is het geen zware film omdat het onderwerp sex zich ook goed leent voor humor.

Mede daardoor is deze biografische film is een combinatie van drama, humor en romantiek. De film is Pools gesproken en Engels ondertiteld.

 

No Comments Yet.

Geef een reactie