fbpx

Andere invalshoeken bij het bezoek van Trump

Andere invalshoeken bij het bezoek van Trump

Terwijl de landelijke media allemaal berichten over het 'warme bad' voor President Trump bij zijn bezoek aan Polen, kiest Trouw ervoor om aan de vooravond van dit bezoek daar een aantal kanttekeningen bij te plaatsen. De krant publiceert een artikel van Ekke Overbeek. Hij laat daarin Polen aan het woord die protesteren tegen het beleid van de huidige regering.

"Terwijl de leider van het vrije Westen Polen aandoet, dwingt de regering van dat land gehoorzaamheid af met methoden die doen denken aan het communisme."

Lees het hele artikel op de site van Trouw.

Andere methoden uit het communisme

In de media (Volkskrant, NRC) werd melding gemaakt dat het enthousiaste publiek met gratis bussen naar de bijeenkomst kon. Ook dit roept herinneringen op het communisme waar de partij op feestdagen zorgdroeg voor voldoende enthousiast publiek.

Monument als podium

De toespraak van Trump werd gehouden bij het monument van de Opstand.

Het andere geluid

Dat in andere delen van de stad sprake was van protesten tegen de komst van Trump haalde nauwelijks de Nederlandse media. Het meest zichtbare protest was misschien wel dat van Greenpeace.

Greenpeace greep het bezoek van Trump aan om te protesteren tegen het opzeggen van het Akkoord van Parijs door op het cultuurpaleis, erfgoed van het voormalige communisme, de tekst te projecteren: "No Trump, Yes Paris":

Dit kan overigens ook gezien worden als een protest tegen de Poolse regering en haar beleid met betrekking tot de kap van het oerbos Białowieża. Protesten waar Greenpeaxe ook bij betrokken is.

Het werelderfgoedcomité van UNESCO houdt tegelijkertijd, notabene in Krakau (net als het bos opgenomen op de Werelderfgoedlijst), haar jaarlijkse bijeenkomst. Hier heeft de UNESCO op 5 juli, de dag voor het bezoek van Trump, besloten de Poolse regering te sommeren om te stoppen met commerciële houtkap in het gebied.

Historische context

De in Polen woonachtige Vlaamse journalist Marc Peirs schreef een voorbeschouwing waarin hij de huidige relatie tussen Polen en de VS ook in een historisch perspectief plaats. Hij grijpt daarbij terug op maarschalk Piłsudski (President van Polen tijdens het intebellum) en Tadeusz Kościuszko (betrokken bij de onafhankelijkheidsooorlog van de VS en oprichter van de militaire academie West Point).

Reacties zijn gesloten.