fbpx

Gerenoveerd monument voor Slag bij Kapelsche Veer

Gerenoveerd monument voor Slag bij Kapelsche Veer

In de laatste oorlogswinter is er langs de Bergsche Maas hard gevochten. Deze strijd is de boeken in gegaan als de Strijd om Kapelsche Veer. De eerste confrontatie tussen de Duitsers en de Geallieerde kwam voor rekening van de Poolse Pantserdivisie van Maczek.

Na de bevrijding van het zuiden van Nederland, in de nasleep van onder andere de Slag om Arnhem, vormde de grote rivieren het front tussen de Duitsers en de Geallieerden. In het westen van Brabant was dit de Bergsche Maas. De Duitsers hadden echter nog een stuk grond bezet ten zuiden van de Bergsche Maas, een 'eiland' ingeklemd tussen deze Bergsche Maas en het 'Oude Maasje'.

De Duitsers bezette dit gebied toen ze in de nacht van 8 op 9 november ontdekten dat het niet bezet was door de Geallieerden. Daarmee kon het als uitvalsbasis dienen voor een eventueel offensief ter ondersteuning van het Ardennenoffensief dat toen al in voorbereiding was.

In de nacht van 28 op 29 december stuitte een Poolse patrouille op hevige weerstand op het Eiland waarna twee nachten later een eerste aanval werd ondernomen. Deze was niet succesvol. Een tweede Poolse aanval een week later werd ook door de Duitsersafgeslagen en hetzelfde geldt voor andere aanvallen die later die maand nog werden ondernomen door Britse en Noorse mariniers en Canadezen. Uiteindelijk trokken de Duitsers uit eigen beweging terug.

Ter herinnering aan deze bloedige gevechten staat ten zuiden van het Oude Maasje een monument wat volgens omroep Brabant na een renovatie nu bestand is tegen vandalen nadat eerder koperen platen van het monument waren gestolen. De renovatie is klaar als na de jaarwisseling de slag herdacht wordt.

Meer over de slag op bijvoorbeeld Wikipedia of Traces of War (bron fotos).

Informatiepaneel over de slag bij het monument:

Het monument voor de renovatie:

 

Reacties zijn gesloten.