fbpx

Wałęsa Map of Hope, film van Wajda

In onze agenda hebben we de vertoning opgenomen van de film die regisseur Andrzej Wajda maakte van Lech Wałęsa: De verpersoonlijking van de strijd tegen het communisme in Polen.

Deze film, volgens de Volkskrant 'met het hart gemaakt', vertelt het verhaal van de leider van Solidarność en de strijd tegen het communistische regime in Polen.

De film overspant de jaren zeventig en tachtig waarin Wałęsa steeds prominenter het verzet tegen het regime leidt.

Walesa, Man of Hope, schetst middels een vermenging van archiefbeelden, Poolse punkrock op de geluidsband en nagespeelde scènes, op fraaie wijze een beeld van een tijdperk waarin onderdrukking de norm was en de rechten van individuen met voeten werden getreden. (bron: NRC)

De acteur Robert Wieckiewicz geeft Wałęsa gestalte.

Robert Wieckiewicz speelt hem met verve als de laconieke vrijbuiter die moeilijk was te intimideren. Naast Wieckiewicz speelt Agnieszka Grochowska een mooie bijrol als Danuta Walesa, de meer bescheiden maar even karaktervaste echtgenote die het niet altijd even gemakkelijk had. (bron: BN De Stem).

Het karakter van Wałęsa blijft volgens de verschillende recenties wel oppervlakkig:

Niemand geschikter dan Andrzej Wajda om het levensverhaal van Lech Wałęsa te verfilmen zou je denken. Maar door zijn betrokkenheid en persoonlijke relatie met Wałęsa zit hij wel erg dicht op de materie. Een echt kritische blik wordt dan ook niet op de Pool geworpen. Wajda vertelt het verhaal van Wałęsa van 1970 tot 1990. Daarmee vermijdt Wajda het presidentsambt van Wałęsa, waarmee hij bijna al zijn populariteit bij het Poolse volk weer verspeelde. Wat wel overblijft is een boeiende, bij vlagen enerverende biopic over Wałęsa's strijd tegen de overheid voor meer rechten en salaris voor de arbeiders. (bron: filmtotaal)

Ook NRC tipt dit op vergelijke wijze aan:

Wajda schetst zijn vriend Walesa als onkreukbare held. Hij eindigt zijn film heel slim in 1989. Tussen 1990 en 1995 bleek Walesa een teleurstellend president, tegenwoordig heeft hij een aartsconservatieve (en homofobe) moraal. Van zijn vroegere charisma is weinig meer over.

De film wordt gezien als het derde deel in een trilogie over Solidarność:

Meesterregisseur Andrzej Wajda (88), die na Man of Marble (1976) en Man of Iron (1981) nu eindelijk zijn 'solidariteits'-trilogie heeft afgerond, vindt steeds zulke treffende feiten en beelden om Walesa's leven en de situatie in Oostblok-Polen te kenschetsen. Als kader gebruiken Wajda en scenarist Janusz Głowacki een interview dat de Italiaanse journaliste Oriana Fallaci in 1981 met Walesa voerde: op die manier kan Walesa zelf de gebeurtenissen van commentaar voorzien. (bron: Volkskrant)

Voor het programma van de vertoningen in filmmuseum EYE zie de agenda. De film wordt ook vertoont in andere filmtheaters en filmhuizen, bijvoorbeeld in De Balie en Rialto in Amsterdam, het Filmhuis in Den Haag, Lux Nijmegen, Focus Filmtheater Arnhem, Chassé Breda of Plaza Futura in Eindhoven.

Reacties zijn gesloten.