Leszek Balcerowicz: “We hebben in Polen niet hard genoeg hervormd”

Leszek Balcerowicz: "We hebben in Polen niet hard genoeg hervormd"

Leszek Balcerowicz (70) was de eerste Poolse minister van Financiën na de val van het communisme. Met zijn shocktherapie, en mix van liberalisering, privatisering en deregulering, hervormde hij de economie van staatsgestuurd naar marktgedreven.

In NRC een uitgebreid interview met de man die onder liberalen geroemd wordt om deze aanpak. Zelf stelt hij in het interview dat de hervormingen misschien nog niet vergenoeg gingen.

Leszek Balcerowicz is op dit moment hoogleraar politieke economie aan Warsaw School of Economics.

Het interview is opgetekend door Roeland Termote en Pieter van Os. Van Pieter hebben we eerder berichten mogen plaatsen.

Hier enkel de quotes die aangeven waarom hij vindt dat er niet hard genoeg hervormd is:

"We moesten zoveel tegelijk doen, dat we niet iedereen in de gaten konden houden. Dus lieten we de minister van Sociale Zaken te veel begaan. Dat is de gevaarlijkste minister in iedere regering, altijd. Die van ons verhoogde de pensioenen en construeerde een belachelijk genereuze werkloosheidswet, mensen konden direct van de universiteit een uitkering in. Dat leidde tot een explosie van de werkloosheidscijfers, waardoor critici konden zeggen: kijk wat hier gebeurt!

Polen, denk ik, was in een nóg betere situatie geweest als we de privatisering sneller hadden doorgevoerd. Er is een verzachtende omstandigheid: wij waren de eersten die een markteconomie gingen invoeren in een land waarin de economie voor 90 procent uit staatsbedrijven bestond. We konden het niet afkijken bij anderen."

Verder lezen?

In het interview gaat Balcerowicz verder nog in op de huidige politieke situatie in Polen maar ook daarbuiten. Het interview is in zijn geheel na te lezen op NRC.nl.

Reacties zijn gesloten.