fbpx

De culturele sector online

De culturele sector online

Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen zijn alle culturele instellingen gesloten. Dit dwingt de instellingen om met andere middelen de band met hun bezoekers vast te houden. Dit gebeurt dan grotendeels online.

Films online

Programmeurs van onder meer de filmfestivals van Cannes, Berlijn, Venetië, Locarno, Black Nights en vele anderen werken samen voor MY DARLING QUARANTINE, een online korte film festival ontworpen om geld in te zamelen in het licht van Coronavirus.

Veel filmevenementen zijn uitgesteld en geannuleerd. Dit omvat ook veel grote festivals voor de kort film. Zoals bijvoorbeeld Go Short - International Short Film Festival Nijmegen, de Glasgow Short Film Festival en het Short Waves Festival in Polen. Dit laatste festival, dat deze week gehouden zou worden, is verplaatst naar augustus. Een vakantietip tegen die tijd?

Korte film

Als alternatief is er sinds begin deze week een online festival voor de korte film MY DARLING QUARANTINE. Het festival brengt iedere week zeven nieuwe films en vraagt om donaties voor onder andere Artsen Zonder Grenzen en in steun van de culturele sector.

Wij gaan ze volgen en geven een seintje als er ook Pools materiaal te zien is. Mochten we iets missen? Geef ons een seintje!

Documentaires

Ook IDFA promoot hun online collectie met documentaires. Op de site is info terug te vinden over 227(!) Poolse documentaires waarvan er 15 ook online te bekijken zijn waarvan nog een 5 gratis (waaronder The Trip). Natuurlijk hier de oproep om ook die andere 10 te bekijken in steun voor de sector.

Picl

Verder is er natuurlijk Picl met films uit de bioscopen. Op dit moment zijn er, voor zo ver wij weten geen Poolse films terug te zien. Wel weten we dat medio mei een Poolse film gepland staat om uit te komen waarover we dan berichten.

Audiotour Airborne Museum

Het Airborne Museum in Oosterbeek zou vorige week vrijdag de deuren openen na een ingrijpende verbouwing. Een opening die helaas niet doorging.

Onderdeel van de verbouwing en de herinrichting van de collectie zijn een compleet nieuwe audiotour. De Nederlandse versie is ingesproken door Ad van Liempt. Ook is er speciale tour voor jongeren (ingesproken door YouTuber Boris Lange) een Engelse (Antony Beevor), Duitse en Poolse versie ( Iwona Mączka) gemaakt.

Onder de titel 'Haal Hartenstein in huis' heeft het museum een fragment van de audiotour over Hartenstein zelf nu online geplaatst. We kijken uit naar de eventuele fragementen over de Poolse bijdrage of de Poolse vertalingen voor die specifieke doelgroep.



Reacties zijn gesloten.