fbpx

Krzysztof Urbański dirigeert The Australian Youth Orchestra met Jan Lisiecki als solist

Wanneer:
25 juli 2019 @ 20:00 – 22:20
2019-07-25T20:00:00+02:00
2019-07-25T22:20:00+02:00
Waar:
Het Concertgebouw
Concertgebouwplein 10
Amsterdam
Kosten:
Vanaf € 22,00
Krzysztof Urbański dirigeert The Australian Youth Orchestra met Jan Lisiecki als solist @ Het Concertgebouw

Krzysztof Urbański dirigeert The Australian Youth Orchestra met Jan Lisiecki als solist

In de zomerconcertenreeks komt de Poolse inbreng dit jaar van dirigent Krzysztof Urbański. Voor het Nederlandse publiek hoeft hij geen onbekende te zijn want in 2017 dirigeerde hij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. En natuurlijk is ook de inbreng van Jan Lisiecki Poolse te noemen. Hoewel geboren in Calgary Canada is zijn Poolse komaf de naam Jan Miłosz Lisiecki niet te ontkennen.

Krzysztof Urbański

Krzysztof Urbański wordt op 17 oktober 1982 geboren in Pabianice in Polen. Hij is behalve dirigent ook componist. Hij studeerde in Warschau aan de Fryderyk Chopin University of Music. In 2007, het jaar waarin hij afstudeerde, won hij de eerste prijs bij de Prague Spring International Conducting Competition. Hij was aansluitend assistent dirigent bij the Warsaw Philharmonic Orchestra tot en met 2009.

In September 2009, na een gast optreden, werd Urbański dirigent van Trondheim Symphony Orchestra. Hij bekleedde deze positie van 2010 tot en met 2017. In de tussentijds was hij nog gastdirigent bij de NDR Symphony Orchestra.

Sinds 2010 is Urbański verbonden aan Indianapolis Symphony Orchestra (ISO). Een positie die hij nog blijft vervullen tot en met het seizoen 2020-2021. Tussendoor was hij ook drie jaar gastdirigent in Tokyo. Hij woont met zijn vrouw afwisselend in Warschau en in Indianapolis.

Meer via zijn eigen website. Veel van de mooie portretfoto's op zijn site zijn overigens gemaakt door de Nederlandse fotograaf Marco Borggreve inclusief de foto bij dit bericht.

Jan Lisiecki

Hoewel pas 24 heeft deze pianist al aardig wat verdiensten op zijn naam staan. Zowel binnen als buiten Canada speelde hij met diverse orkesten. Bij zijn eerste optreden met orkest van hij pas 9 jaar oud. Ook Lisiecki wat te beluisteren met Rotterdams Philharmonisch Orkest.

In 2010 was Lisiecki de openingsact van de festiviteiten van Chopins 200ste geboorte dag in Żelazowa Wola, de geboorte plaats van de componist in Polen. Lisiecki's debut CD van begin 2010 bevatte twee live optredens met het Symfonieorkest van Warschau en werd uitgegeven door het Fryderyk Chopin Institute. Inmiddels heeft hij meerdere albums op zijn naam staan. Allen uitgebracht bij het bekende klassieke label Deutsches Grammophon. Zijn opnames zijn regelmatig onderscheiden met prijzen.

Meer via zijn eigen website.

The Australian Youth Orchestra

Eind jaren veertig ontstond wat nu het Australian Youth Orchestra heet uit een reeks succesvolle muziekkampen. Uit heel Australië werft het veelbelovend jeugdig talent, waarmee het over de wereld reist.

Het programma

Tweede pianoconcert Rachmaninoff

In zijn Tweede pianoconcert plaatst Serge Rachmaninoff pianist en orkest in steeds wisselende verhoudingen. Het resultaat is meeslepend en virtuoos, maar ook heel naturel: het had niet anders gekund.

Zevende symfonie van Dvořák.

Een kleurrijke, contrastrijke ode aan zijn moederland. ‘God geve dat deze Tsjechische muziek de wereld zal roeren!’. En dat gebeurde.

Het concert schiet uit de startblokken met Glinka's spectaculaire Ouverture uit Roeslan en Ljoedmila.

Details via de site van de zomerconcertenreeks.

No Comments Yet.

Geef een reactie