fbpx

Presentatie Thematijdschrift Nederland Polen

Wanneer:
19 mei 2015 @ 15:00 – 16:30
2015-05-19T15:00:00+02:00
2015-05-19T16:30:00+02:00
Waar:
Ambassade van de Republiek Polen
Alexanderstraat 25
2514 JM Den Haag
Nederland
Kosten:
Gratis
Contact:
Natalia Zweekhorst
+31 70 79 90 128

 

thematijdschrift Nederland PolenOp meerdere manieren wordt er dit jaar stil gestaan bij de rol die de Poolse soldaten leverden aan de bevrijding van Nederland in 1944 en 1945, zeventig jaar geleden. Voor de stichting ThemaTijdschriften aanleiding om een themanummer uit te geven over Polen.

De inhoud van het ThemaTijdschrift

Het ThemaTijdschrift gaat over de historische banden, schetst verschillende verhalen over de bevrijding en in één artikel van onze redacteur Iwona Mączka wordt de beeldvorming over Polen in Nederland sinds de val van de muur toegelicht.

Presentatie ThemaTijdschrift in Poolse Ambassade

U kunt de officiële presentatie van het ThemaTijdschrift bijwonen. Deze is op 19 mei. Onderstaand de integrale tekst van de uitnodiging van de ambassade:

 De Ambassade van de Republiek Polen nodigt u uit om aanwezig te zijn bij presentatie het ThemaTijdschrift Nederland-Polen en de Tweede Wereldoorlog.

De presentatie vindt plaats op dinsdag 19 mei om 15.00 uur in de Poolse Ambassade, Alexanderstraat 25 in Den Haag.

Dit jaar viert Nederland 70 jaar bevrijding, een goed moment om de schijnwerper te richten op een groep 'vergeten' bevrijders van Nederland, de Poolse soldaten.

In Nederland-Polen en de Tweede Wereldoorlog wordt verteld over de bevrijding van Zuid- en Noord-Oost Nederland door Poolse militairen, over de twee Poolse generaal Stanisław Maczek en Stanisław Sosabowski, over de vele Poolse militairen die na de oorlog in Nederland bleven en hier een nieuw leven opbouwden, over Nederlandse musea die herinneren aan de Polen, over Breda als 'Poolse stad', over Poolse graven in Nederland en nog veel meer.

Ook wordt aandacht besteed aan de eeuwenoude relatie tussen Polen en Nederland en aan de Polen die nu in Nederland wonen en werken, met als doel vooroordelen die er veelal nog bestaan ten aanzien van 'de Pool' weg te nemen.

Sprekers:

  • Frans Ruczynski, voorzitter van het Generaal Maczek Museum in Breda.
  • Geertjan Lassche, maker van de documentaire 'God bless Montgomery', over de Poolse parachutisten en hun commendant Stanisław Sosabowski.

De bijeenkomst sluiten wij af met een borrel.

Wij hopen dat u aanwezig wil zijn bij de presentatie. Meldt uw komst voor 15 mei bij:

  • natalia.zweekhorst@msz.gov.pl
  • 070 79 90 110

No Comments Yet.

Geef een reactie