fbpx

Wandeling Poolse Sporen

Wanneer:
4 oktober 2020 @ 14:00 – 16:00
2020-10-04T14:00:00+02:00
2020-10-04T16:00:00+02:00
Waar:
Verzamelplaats
Recht Boomsloot 52
Amsterdam
Kosten:
Van €2.50
Wandeling Poolse Sporen @ Verzamelplaats

Wandeling Poolse Sporen

Door de onderbelichte historische feiten over de lange geschiedenis tussen Amsterdam en Polen voor het voetlicht te brengen hoopt Bozena Kopczynska (Stichting Polish Culture NL) tijdens deze rondwandeling, de inbreng van Polen bekender te maken. Deze rondwandeling sluit naadloos aan bij de dag daarvoor gegeven lezing in OBA en het eerder uitgegeven boekje Poolse Sporen.

Amsterdam is een multiculturele stad en tussen al die mensen zijn er opvallend veel Polen.
Dat is niet toevallig, Amsterdam en Polen hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Veel oude Amsterdamse gebouwen staan op houten palen uit Polen en schilderijen werden op panelen van eiken uit het Oostzeegebied geschilderd. Polen was leverancier van hout en graan. Tijdens de Gouden Eeuw was het land een belangrijke mogendheid op de Europese politieke arena. Rembrandts 'Poolse ruiter' van ca. 1655 stelt een Poolse edelman voor. Er zijn ook veel Poolse immigranten geweest die in Amsterdam zichtbare sporen hebben nagelaten (bv. Krasnapolsky, Tuschinski). En al die straatnamen: Danzigerkade en de H. Polaklaan of Pakhuis ‘’De Pool’’.
Migratie is van alle tijden en de sporen zijn een deel van het collectieve geheugen of worden gezien als integraal onderdeel van het huidige land.

Registreren verplicht | aantal plaatsen beperkt!

Voor registratie, volg de link naar de site van PolishCulture.NL

No Comments Yet.

Geef een reactie