Poolse scholen in Nederland

Poolse scholen in Nederland

Naar aanleiding van de berichtgeving over de verhuizing van een Poolse school in Gelderland hieronder een overzichtje van de verschillende Poolse scholen in Nederland. De lijst betreft de bij ons bekende opleidingsmogelijkheden. Mocht u er één missen stuur ons dan een bericht zodat we de lijst kunnen aanvullen.

Waarom een Poolse school?

De meeste kinderen op een Poolse school zijn kinderen van Poolse ouders. Hoewel misschien thuis nog Poolse wordt gesproken bieden de scholen de mogelijkheid om de taal ook te gebruiken met leeftijdsgenootjes. Ook is het mogelijk om op school onderwerpen zoals geschiedenis te behandelen die thuis misschien niet zo snel aan bod komen. Natuurlijk is er op de scholen ook aandacht voor taalverwerving om bijvoorbeeld kennis van de grammatica op te doen of te verdiepen, en te werken aan lees-  en schrijfvaardigheden.

Ook is het mogelijk om in Nederland een opleiding te doorlopen dat voldoet aan de richtlijnen van het Poolse ministerie van Onderwijs. Deze specifieke opleiding is in Den Haag gevestigd. Dit is duidelijk gericht op kinderen die geen regulier Nederlands onderwijs (willen) doorlopen en gelieerd aan de ambassade in Den Haag. De website is dan ook alleen in het Poolse beschikbaar.

Forum Poolse scholen

De andere Poolse scholen zijn meer gericht op kinderen die regulier Nederlands onderwijs volgen. Vaak geven die op zaterdag een paar uur les aan kinderen. Achttien van dergelijke scholen zijn aangesloten bij het Forum van Poolse Scholen in Nederland (Forum Polskich Szkół w Holandii). Op basis van hun site hebben we onderstaande lijst opgesteld.

Poolse les voor volwassenen

Wilt u als volwassene de Poolse taal leren dan zijn er legio mogelijkheden bij taalbureaus, opleidingsinstituten maar ook zelfstudie met boeken of online. Google en vraag rond om te bepalen wat bij u het beste past. Als u zoekt met Google komt de site Poolsetaal.org naar boven maar deze lijkt verouderde informatie te bevatten met een agenda item uit 2010.

Een studie Pools is ook mogelijk zij het niet als zelfstandige taal maar als onderdeel van een opleiding 'Slavische talen' of zelfs Europese Talen en Culturen. Bijvoorbeeld in Amsterdam bij de UvA en in Groningen. Daarnaast zijn er diverse 'private' initiatieven zoals onderstaande lesexpres of poolsleren.info.

Reacties zijn gesloten.