Over Polen in Beeld

Polen in Beeld

Waarom, hoe en wat?

Waarom Polen in Beeld?

Polen zijn onze buren. Dit kan zijn de mensen bij u in de straat. Nieuwkomers maar ook bijvoorbeeld nazaten van bevrijders uit de tweede wereld oorlog.

Nederland grenst weliswaar niet aan Polen maar Polen ligt als land in het hart van het Europese continent. Daarnaast is Polen met bijna veertig miljoen inwoners ook een van de grotere staten in Europa. Het land heeft een interessante geschiedenis die ook aan die van Nederland raakt. Polen heeft een economie die zich sterk ontwikkeld, en is de nummer zeven als handelspartner (goederen) voor Nederland volgens het CBS.

Gegeven deze context heeft Polen in Beeld tot doel het verspreiden van kennis over de Poolse cultuur en geschiedenis en bijdragen aan het maatschappelijke debat en beeldvorming.

Hoe brengen we Polen in beeld?

Deze website bevat actuele bijdragen in de nieuwsblog. Hierin brengen we actuele berichten over ontwikkelingen in Polen, Polen in Nederland en de relatie tussen Polen en Nederland.

Wat mag u van Polen in Beeld verwachten?

Gaande weg vullen we deze site met bijdragen over onderwerpen die u kennis laten maken met de Poolse maatschappij en cultuur en de Poolse bijdrage aan de Nederlandse maatschappij en Cultuur.

Onderwerpen die aan bod komen

 • Cultuur zoals boeken, kunst, muziek, film en podiumkunsten;
 • Geschiedenis;
 • Relatie tussen Polen en Nederland;
 • Polen in Nederland;
 • Economie;
 • Maatschappij  / Actualiteit.
U kan bijdragen

Als u de doelstelling van Polen in Beeld een warm hart toedraagt, kan u ook zelf actief bijdragen. Dat kan op meerdere manieren:

 • U kan reageren op de artikelen en berichten;
 • U kan onderwerpen aandragen, neem daarvoor contact met ons op.
 Volg ons

De initiatiefnemers en schrijvers van Polen in Beeld

 • Hans Kardol

  Hans Kardol is zelfstandig ondernemer en houdt zich in het dagelijkse werk bezig met het adviseren van organisaties hoe ze meer waarde, en meerwaarde kunnen halen uit het contact met hun klanten. Daarnaast heeft Hans een meer dan gemiddelde belangstelling voor Polen en hardlopen. Zijn passie voor Polen deelt hij, als mede initiatiefnemer van 'Polen in Beeld' via deze site.

 • Iwona Mączka

  Iwona Mączka is eigenaar van onderzoeks- en vertaalbureau I:WO&A. Ze is gepromoveerd aan de universiteit van Leiden en werkt op projectbasis onder andere voor het Nationaal Archief. Zij is bestuurslid van de Stichting Literatura en initiatiefnemer van Polen in Beeld.

 • Pieter van Os

  Pieter van Os (1971) woont sinds september 2015 in Polen. Hij is journalist. Als medewerker van NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer schrijft hij regelmatig over Poolse kwesties. Bekijk hier zijn bijdragen.

 • Marc Peirs

  Marc Peirs (Gent, 1966) is zelfstandig correspondent na ruim 25 jaar bij de VRT. Sinds 2000 volgt hij de ontwikkelingen in Polen. Eerst dienst van de VRT en nu als zelfstandig correspondent voor onder andere de VRT en De Tijd. Hij is gehuwd met de Poolse schrijfster Maja Wolny. Ze wonen deels van de tijd in Kazimierz Dolny met hun Continue…

 • Jenne Jan Holtland

  Vanuit zijn standplaats in Warschau geeft Jenne Jan invulling aan zijn rol als correspondent voor Centraal en Oost Europa voor de Volkskrant. Ook levert hij bijdragen een Bureau Buitenland van de VPRO. Bekijk hier zijn bijdragen.