Maatschappij: Nederland en Polen

De gezamenlijke geschiedenis, economische samenwerking, migratie door de jaren heen en politiek: aspecten die de band tussen de landen Nederland en Polen en haar inwoners kleur geven. Hierover berichten we in de rubriek 'Maatschappij'. Uiteraard hebben we niet vanaf dag één alle onderwerpen gevuld maar wat kan u op termijn verwachten?

Geschiedenis

De gezamenlijke geschiedenis gaat ver terug. Zo was er al intensieve handel met Polen in de gouden eeuw. Meer recent is de bijdrage van Polen aan de bevrijding van Nederland.

Economie

Na de val van het communisme in 1989 volgde een shock therapie en werd het land Polen in snel tempo omgevormd naar een markt economie. De handel tussen Nederland en Polen plaats Polen op de achtste plaats op de ranglijst van handelspartners. De Poolse economie is één van de weinige economieën die tijdens de achter ons liggende economische crisis bleef groeien. Lees meer over ondernemen in Polen.

Mensen: Onze buren

Overal om ons heen zijn (afstammelingen van) Polen. Of het nu is van bevrijders die na de oorlog niet terug konden naar het eigen land, of mijnwerkers die rond de vorige eeuwwisseling in de Limburgse mijnen kwamen werken. De Joodse achternaam Polak betekent in de taal Pools niet anders dan 'Pool' en de achternaam Smolarek kan nog menig FC Utrecht laten stralen. Tot slot is iedereen op de hoogte van de huidige arbeidsmigratie uit Polen.

Politiek

Als de actualiteit daar aanleiding toe geeft kunnen we politieke ontwikkelingen in of tussen Nederland en Polen duiden of van commentaar voorzien.