feb
24
zo
Filmmiddag Generaal Maczek Museum op zondag 24 februari. @ Gemeenschapshuis
feb 24 @ 14:00 – 17:00
Filmmiddag Generaal Maczek Museum op zondag 24 februari. @ Gemeenschapshuis

Filmmiddag Generaal Maczek Museum op zondag 24 februari.

Het Generaal Maczek Museum vertoont op zondag 24 februari een tweetal documentaires van de bekende Belgische regisseur Bart Verstockt: "Vechten Voor Geen Vaderland" en “Sylwester”.

“Vechten Voor Geen Vaderland” ("Fighting For Others, Dying For Poland")

Deze documentaire van 45 minuten brengt het unieke verhaal van de Poolse veteranen van de Eerste Poolse Pantserdivisie van Generaal Maczek tijdens de veldtocht door België. Na de slag van Falaise bevrijdden de militairen West België en trokken van daaruit naar Zeeuws Vlaanderen.

Na de oorlog kwamen de Poolse soldaten al snel tot het besef dat hun vaderland niet was bevrijd. Op de Conferentie van Yalta waren de leiders van de Geallieerden immers overeengekomen dat Polen samen met andere Centraal-Europese landen onder de invleodsfeer van de communistische Sovjet-Unie kwam.

In "Vechten voor geen Vaderland" vertellen tien Poolse veteranen – die na de oorlog kozen voor vrijwillige ballingschap in België -  het dramatische verhaal van de oorlog en zijn gevolgen. Het is tegelijkertijd het aangrijpende verhaal van duizenden lotgenoten.

“Sylwester”

Deze documentaire van 48 minuten is een intiem portret van een Poolse oud-strijder van de 1e Poolse Pantserdivisie uit België. Luitenant Sylwester Bardzinski vocht als tankcommandant aan de zijde van de Amerikaanse, Britse en Canadese troepen voor de bevrijding van West-Europa.

Na de oorlog keerde Sylwester terug naar België (Sint-Gillis-Waas) waar hij trouwde met Marcella van der Heyden en een nieuw leven opbouwde. Sylwester werd geboren in 1918 en is overleden in 2015, twee jaar na het maken van de documentaire.

Bart Verstockt

De regisseur Bart Verstockt is ook aanwezig en geeft de gelegenheid tot het stellen van vragen.

De historische documentaire Fighting For Others, Dying For Poland  was winnaar van de Bronzen Award op het Internationaal Festival van Militaire en Historische documentaires in Warschau.

De documentaire "Sylwester" werd geselecteerd in de categorie "Beste Documen­taire" op FFO15  Film Festival Oostende.

Beide documentaires werden uitgezonden op de Belgische tv-zender Canvas.

Tijd en locatie

  • Tijd:          14.00 - 17.00 uur. Inloop vanaf 13.45
  • Locatie:    Gemeenschapshuis Erasmus, Erasmusweg 24 te Breda
  • Parkeren: Parkeergelegenheid voor en rondom het gemeenschapshuis

Toegang is gratis, maar het Museum is dankbaar voor iedere euro als donatie.

Teksten en afbeelding: Commissie zichtbaarheid van het Maczek Museum Breda
feb
26
di
Interview met de schrijfster van Vrachtbrief @ Van Kemenade & Hollaers
feb 26 @ 20:15 – 21:45
Interview met de schrijfster van Vrachtbrief @ Van Kemenade & Hollaers

Op dinsdag 26 februari interviewt Ivan Borghstijn Miriam Guensberg over haar nieuwe roman Vrachtbrief

Frans Ruczynski, Voorzitter Generaal Maczek Museum houdt een korte inleiding waarin hij de relatie legt tussen het boek van Miriam Guensberg en de geschiedenis van de oorlog en de bevrijding door de Polen nu 75 jaar geleden. Daarna wordt een korte documentaire van 12 minuten vertoond. Deze documentaire gaat in op de voorbereidingen en motivatie voor de bouw van een Generaal Maczek Memorial aan de Ettense Baan in Breda.

  • Aanvang 20:15 entree € 5,00 incl. consumptie
  • Boek en toegang tot de avond € 22,50

Recensie voor Grensgeluiden door Hein van Kemenade

Svp reserveren via info@kemhol.nl

"Hoofdpersoon van Vrachtbrief is de Poolse Myron Kaminski. Ooit vocht hij bij het Geallieerde Bevrijdingsleger. Na de oorlog werkte hij voor het Vaticaan, waar hij tijdens zijn werk op duistere zaken stuit die alles te maken hebben met zijn eigen jeugd. Hij wordt Nederlander en vergaart een vermogen waarmee hij unieke oldtimers koopt. In het zicht van de dood voelt hij spijt en heimwee naar de prachtige vrouwen die hij in zijn wilde jaren heeft bemind. Hij spoort zijn onwettige nazaten op en schenkt hun zeven topstukken uit zijn autocollectie. In zeven bekentenissen neemt hij de lezer mee in zijn bewogen, amoureuze bestaan. "

Miriam Guensberg is filosofe en schrijfster. Haar romans stonden meerdere malen op de longlist van de Libris Literatuurprijs. Ze heeft zich voor Vrachtbrief opnieuw laten inspireren door de ervaringen van haar vader. ‘Ik schrijf fictie, maar ben een dochter van een in 1908 geboren Poolse jood, wiens leven zwaar beproefd is door de Poolse geschiedenis. Ik probeer steeds andere aspecten van die dramatische geschiedenis te belichten,’ aldus Guensberg, verwijzend naar thema’s die ook in haar eerdere romans Poolse tranen (genomineerd voor de WIZO Literatuurprijs 2015) en Ooit te vinden zijn. De ervaringen worden ditmaal verteld door een afvallige priester én oldtimerverzamelaar die terugblikt op zijn bandeloze leven.

 

mrt
2
za
LIGCONCERT: Jeroen van Veen speelt ´The Best of Chopin´ @ PERNISSIMO
mrt 2 @ 20:00 – 21:00

Jeroen van Veen speelt ´The Best of Chopin´

De Nederlandse pianist Jeroen van Veen speelt op zondag 2 maart om 20:00 in PERNISSIMO in Rotterdam-Pernis pianowerken van Frédéric Chopin (1810-1849) die verder geen introductie behoeft. LET OP, dit is een Ligconcert! Meer waten kijk verder op de site van Persnissimo!

Van verstilde rustige preludes tot onstuimige scherzo’s, het cultureel erfgoed zit in de muziek. In de Polonaises zijn de Poolse wortels van Chopin misschien wel het duidelijkst hoorbaar. Voor de liefhebbers van dromerige, romantische klanken zijn er de Nocturnes en de Berceuse, voor de dansende luisteraar de Minutenwals en de Mazurka’s. Ook ontbreken de virtuoze Fantaisie-Impromptu en de beroemde Treurmars niet.

 

mrt
7
do
Jeroen van Veen speelt ´The Best of Chopin´ @ Markant
mrt 7 @ 20:15 – 21:15

Jeroen van Veen speelt ´The Best of Chopin´

De Nederlandse pianist Jeroen van Veen speelt op donderdag 7 maart om 20:15 in Theater Markant in Uden pianowerken van Frédéric Chopin (1810-1849) die verder geen introductie behoeft.

Van verstilde rustige preludes tot onstuimige scherzo’s, het cultureel erfgoed zit in de muziek. In de Polonaises zijn de Poolse wortels van Chopin misschien wel het duidelijkst hoorbaar. Voor de liefhebbers van dromerige, romantische klanken zijn er de Nocturnes en de Berceuse, voor de dansende luisteraar de Minutenwals en de Mazurka’s. Ook ontbreken de virtuoze Fantaisie-Impromptu en de beroemde Treurmars niet.