Optreden Klezmerorkest Borderland bij uitreiking Prinses Margriet Award

Optreden Klezmerorkest Borderland bij uitreiking Prinses Margriet Award

Op woensdag 16 mei is in de Stadsschouwburg in Amsterdam voor de tiende keer de Prinses Margriet Award uitgereikt. De award is een initiatief van de European Cultural Foundation. De laureaten dit jaar waren Forensic Architecture uit het VK en Borderland uit Polen.

Behalve inspirerende toespraken over de rol van cultuur en civil courage door onder andere Prinses Laurentien van de ECF, juryleden en de beide laureaten werd de uitreiking opgeluisterd door het Klezmerorkest van de Poolse organisatie Borderland.

Naast muzikale intermezzo's door de koperblazers tussen de verschillende toespraken speelden ze ook als voltallig orkest een tweetal nummers. Het tweede nummer hebben we voor u (behoudens de openingsseconden) opgenomen en publiceren we bij dit bericht.

Meer over de PMA, de ECF en de beide laureaten in ons eerdere bericht.

Paweł Pawlikowski wint ‘beste regie’ in Cannes met Cold War

Paweł Pawlikowski wint 'beste regie' in Cannes met Cold War

De Poolse regisseur Paweł Pawlikowski heeft in Cannes de prijs gewonnen voor beste regie voor zijn nieuwe film Cold War. Daarmee heeft de regisseur opnieuw een prijswinnende film gemaakt. Eerder won hij met Ida de Oscar voor beste buitenlandse film.

Cold War

Setting: Polen, eind jaren veertig, na de afloop van de Tweede Wereldoorlog onder communistisch regime. De komponist Wiktor (Tomasz Kot) en de producer Irena (Agata Kulesza) houden een auditie voor een productie. Met hun opnameapparatuur reizen ze langs afgelegen dorpjes op zoek naar volksmuziek en jongeren voor een show over authentieke Poolse muziek en dans. Doel is een een theatershow voor partijbonzen en hun buitenlandse gasten.

Tijdens een van de audities valt Wiktor voor een van de jongeren, Zula (Joanna Kulig) afkomstig uit de stad en dus niet de ethnisch pure dorpse waar de partij naar op zoek is. De supervisor van de partij, Kaczmarek (Borys Szyc), is een racist die afkeurend staat tegenover ethnische muziek zoals liederen in het Lemko dialect uit de Karpaten.

Tegen deze achtergrond ontwikkelt de relatie tussen Wiktor en Zula totdat bij een optreden in Berlijn de kans ontstaat om naar het vrije westen te vluchten. Wat doet dit met de relatie? Het liefdesverhaal krijgt zijn beslag in Parijs waar hun lot verbonden raakt aan dat van een Franse dichter en regisseur (Jeanne Balibar en Cédric Kahn).

De politieke achtergrond is niet alleen decor maar speelt zijn eigen rol. Zo wekt een spandoek, dat de muziekoptredens aankondigt, de suggestie dat de verspreide ideologie de toekomst is. Terwijl de staat probeert vast te houden aan een historisch beeld van Polen wat voldoet aan hun criteria in plaats van de echte vernieuwende muziek zoals bijvoorbeeld Jazz vanuit het westen toe te staan.

Vijf sterren «««««

De film was in Cannes ook genomineerd als beste film voor de Gouden Palm maar die prijs ging naar Shoplifters, van de Japanse regisseur Hirokazu Koreeda.

In de Nederlandse pers is de film nog niet echt opgemerkt maar de Britse krant de The Guardian gaf de film al vijf sterren bij zijn review. De film, geproduceert door mk2 films,  komt ook naar Nederlandse bioscopen. Hij komt uit bij de distributeur Cinéart die ook Ida (en de 'Poolse' animatie Loving Vincent) uitbracht.

Beeldmateriaal via de site van Filmfestival Cannes

Lezing over Jong Polen op Texel

Lezing over Jong Polen op Texel De stroming 'Jong Polen' stond in 2016 in de belangstelling door de tentoonstelling met werk van Weiss in het Gemeentemuseum in Den Haag. Op woensdag 30 mei verzorgt de kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin een kunstlezing met als thema ‘Jong Polen’ bij Artex. In lezing van ongeveer twee uur maakt…
Lees meer