Zondag 27 oktober herdenking van de gesneuvelde Poolse militairen in Breda

Zondag 27 oktober herdenking van de gesneuvelde Poolse militairen in Breda Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Breda bevrijd werd van de Duitse onderdrukking, door de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek. Dit wordt op grootse wijze herdacht in Breda, maar er wordt ook stil gestaan bij de, meestal jonge jongens,…
Lees meer

Jakub Józef Orliński wint Gramophone Classical Music Award

Jakub Józef Orliński wint Gramophone Classical Music Award

Jakub Józef Orliński, een Poolse countertenor, heeft de prestigieuze Gramophone Classical Music Awards 2019 gewonnen in de categorie Young Artist. Het prijsgala vond plaats op woensdagavond in Londen. De Awards zijn een belangrijke prijs die aan klassieke muziekopnamen wordt toegekend. De winnaars worden gekozen door journalisten van het tijdschrift "Gramophone" en een breed scala aan vertegenwoordigers van de muziekindustrie - omroepen, verkopers, kunstbeheerders en muzikanten.

Op de site van organisatie staat deze motivatie voor het toekennen van de prijs:

Aged just 28, Jakub Józef Orliński has certainly proved himself worthy of being named Young Artist of the Year. Not many singers could switch roles at short notice to play the title role in Handel’s Rinaldo at Glyndebourne, whilst maintaining a side-hustle as a professional model and break-dancer. The potential pitfall for style over substance clearly doesn’t apply to Orliński, whose debut album ‘Anima Sacra’ on Erato was also deservedly shortlisted for this year’s Recital Award.

Unieke strot

Orliński behaalde zijn master in zang aan de Fryderyk Chopin University of Music in Waschau. Hij won al verschillende prijzen en in 2018 verscheen zijn debuutalbum ‘Anima Sacra’. Een album met sacrale baroque muziek van minder bekende componisten zoals Nicola Fago and Domenico Sarro. De CD bevat stukken die nog niet eerder op plaat zijn gezet.

De Volkskrant opent de recensie van deze CD met:

Eerste reactie: dit moet getruct zijn. Een countertenor met zo’n fluwelen timbre, dat zo soepel uit de keel glijdt - heeft de jonge Pool Jakub Józef Orlinski (27) werkelijk zo’n unieke strot? Hij schaart zich er meteen mee onder de matadoren van zijn vak. Zij het dat Orlinski warmer klinkt dan Philippe Jaroussky en strakker dan Franco Fagioli.

En de recensent van de New York Times heeft ook een suggestie: Listen to Mr. Orlinski in Fago’s sublime “Tam non splendet sol creatus.”

Of ga naar Spotify voor het hele album.

Multi talent

Opvallend is dat hij behalve een bijzondere stem ook een getalenteerd danser is, en wel breakdancen. Hij won al meerdere prijzen bij danswedstrijden en was als breakdancer te zien in commercials van grote kledingbedrijven.

Meer weten?

De site Klara heeft een profiel of bezoek zijn eigen website of fanpage op Facebook.

In onderstaande video vertelt Jakub zelf over breakdancing en opera:

Mijn Poolse opa in Chasse in Breda

Mijn Poolse opa in Chasse in Breda Bij Chasse in Breda zijn vier voorstellingen van de documentaire Mijn Poolse opa te zien. Filmmaker Koen van Groesen kruipt in de huid van zijn grootvader en oorlogsheld Michal Salewicz. Met deze nieuwe documentaire vertelt hij het verhaal van de Poolse bevrijding van Nederland, nu 75 jaar geleden. Zijn opa…
Lees meer

Google Doodle ter ere van Wanda Rutkiewicz

Google Doodle ter ere van Wanda Rutkiewicz De kans dat je in Nederland deze Google Doodle te zien krijgt is klein (of misschien zelfs nul) maar Google heeft een doodle gemaakt ter ere van de Poolse alpiniste Wanda Ruktkiewicz. Vandaag 41 jaar geleden, in 1948, beklom zij als derde vrouw en eerste Pool de hoogste…
Lees meer