12. Onze bevrijders niet welkom in de Volksrepubliek Polen

12. Onze bevrijders niet welkom in de Volksrepubliek Polen

Midden en Oost-Europa valt, na de capitualitie van nazi-Duitsland, in de invloedsfeer van de Sovjet-Unie en het communisme. Polen die meevochten bij de westerse geallieerden of in Polen in het verzet worden in de Volksrepubliek Polen vervolgd, gevangengezet of zelfs na een showproces ter dood veroordeeld.

Meer dan driekwart van de Poolse militairen die meevochten in het Westen besloot dan ook om niet terug te keren en vestigde zich elders. De monumenten in Nederland voor de Polen konden volgens het Gereformeerd Gezinsblad dan ook gezien worden als ‘’huldebetonen aan hen, die voor onze vrijheid hebben gestreden, zonder deze voor zichzelf te hebben verkregen’’.

De Poolse bijdrage aan de bevrijding van West-Europa was groot. Er vochten aan de zijde van de westerse geallieerden 250.000 Poolse militairen mee. Dit maakt Polen qua getal de vijfde in de rij van de westerse geallieerden.

Meer weten?

Misschien wel het meest aanspreken verhaal van de vervolging in de Volksrepubliek is het verhaal van de verzetsheld Pilecki. Over zijn leven verscheen recent het boek 'Vrijwillig naar Auschwitz. Pilecki werd na een showproces in 1948 geëxecuteerd. In recentere jaren staat hij weer in de belangstelling.

No Comments Yet.

Geef een reactie