7. Arnhem in plaats van Warschau

7. Arnhem in plaats van Warschau

De andere Poolse strijdkrachten die Nederland trachtten te bevrijden, werden geleid door generaal Stanisław Sosabowski (1892, Galicië). Na de Duitse aanval op Polen vluchtte hij via Frankrijk naar Groot-Brittannië. Daar richtte hij de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade op en werd haar bevelhebber.

Het ultieme doel van de Poolse regering in ballingschap en de Poolse troepen was de bevrijding van Polen. De parachutisten van Sosabowski waren dan ook overtuigd gedropt te worden bij hun landgenoten in Warschau, toen daar in augustus 1944 de opstand begon.

Uiteindelijk werden zij echter in september ingezet bij operatie Market Garden, waar Sosabowski volgens zijn memoires eens op een damesfiets zijn troepen inspecteerde.

Meer weten?

  • In het dossier over de brigade schreven we ook over de oprichting van de brigade en de bijzondere geschiedenis van hun vaandel voordat we ze volgen bij hun inzet in Driel;
  • Maak kennis met de opstand van Warschau die begon op 1 augustus 1944 en bittere strijd die nog in Polen woedde toen de parachutisten ingezet werden bij Arnhem;
  • Lees enkele uitspraken van veteranen op de pagina Poolse 'Arnhem Boys'.

No Comments Yet.

Geef een reactie