fbpx

De Poolse ‘Arnhem Boys’

De Poolse 'Arnhem Boys'

De hele maand september is achter het Airborne museum een unieke serie portretten van veteranen te zien. Deze portretten zijn gemaakt door de Britse fotograaf Richard Jopson. De fotograaf werkt vier jaar aan het project en ondertussen zijn 11 van de gefotografeerde veteranen overleden.

De buitententoonstelling van veteranen die in 1944 meevochten bestaat uit 28 portretten waaronder ook zes Poolse veteranen. Bij ieder portret zijn enkele pakkende getuigenissen opgenomen.

Mocht u niet in de gelegenheid zijn om zelf te gaan dan hier een impressie van de zes doeken van de Poolse veteranen. We hebben de foto's en getuigenissen min of meer in chronologische volgorde geplaatst van de strijd.

Tad Cisek

"We were delayed three times" over het feit dat het vertrek van de Poolse para's keer op keer werd uitgesteld. Lees meer hierover in ons dossier over hun bijdrage en de redenen van het uitstel.

Michał Lasek

"We werden van alle kanten beschoten."

Fred Piwko

Zijn doek getuigt van het meedogenloze karakter van de strijd.

Lech Marian Ziolowski

Staat klaar om een tank te vernietigen met een soort van handgranaat als hij ontdekt dat de Britse grondtroepen de Polen hebben bereikt vanuit het zuiden.

Bolesław - Bolek - Ostrowski

Was getuige van de soldaten die zich na de verloren slag in Oosterbeek terug hadden getrokken over de Rijn.

Stanisław Opalacz

Werd gevangen genomen op zijn verjaardag.

Reacties zijn gesloten.