9. Verbonden door vriendschap en dankbaarheid

9. Verbonden door vriendschap en dankbaarheid

De dankbaarheid van de inwoners van Driel voor generaal Sosabowski en zijn mannen komt bijvoorbeeld tot uiting in twee monumenten in de gemeente. Op het Polenplein werd in 1961 al het Polen monument onthuld door Sosabowski zelf. Het is een monument voor de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade. Hierbij is een plaquette aangebracht met de namen van de 97 gesneuvelde parachutisten van de brigade.

De herdenking begon echter al eerder, gelijk in 1945 met een (later) jaarlijkse bijeenkomst rond 17 september. In 1945 vond deze bijeenkomst plaats bij de Poolse graven in Driel. Deze werden later echter bij de andere Poolse graven in Oosterbeek op de Airborne begraafplaats geplaatst.

De voormalige gemeente Heteren, waar Driel bij hoorde, in 1954 het ereburgerschap aan Sosabowski. Recenter, in 2006, werd op initiatief van de Britse veteranen een monument voor Sosabowski onthuld. In Driel wordt ieder jaar een herdenking gehouden op de zaterdag van het herdenkingsweekend.

Meer weten?

Maak kennis met de Stichting Driel-Polen die al jaren verantwoordelijk is voor de herdenkingen en het realiseren van een informatiecentrum in Driel.

No Comments Yet.

Geef een reactie