3. Deportatie door nazi-Duitsland

3. Deportatie door nazi-Duitsland

Ook nazi-Duitsland deporteerde Polen om ze als dwangarbeider in te zetten, en ook veel van deze Polen ontsnapten en kwamen in geallieerde legers terecht. Een voorbeeld hiervan is Henryk Kubinski (1925, ) die van mei 1940 tot en met november 1943 dwangarbeid verrichtte op een Duitse boerderij. Eind november 1943 sloot hij zich, volgens zijn dagboek, noodgedwongen aan bij de Wehrmacht en werd gestationeerd nabij de Franse-Belgische grens.

In augustus 1944 kwam de kans waar Kubinski en vijf andere Polen, die in hetzelfde regiment dienden, op gewacht hadden: ze lieten zich bewust krijgsgevangen nemen door Engelse militairen. Daarmee kwam hun oorlog als Duitse soldaat tot een einde.

Na een week in krijgsgevangenschap kwam er een Poolse officier langs en de mannen boden zich aan als vrijwilliger bij de Poolse troepen. Hiermee ving hun oorlog als geallieerde soldaat aan! Helaas arriveerde hij te laat om de training in Schotland tijdig te doorlopen en te kunnen worden, ingezet als parachutist bij Driel. Kubinski (schuilnaam: Rusin), werd in mei 1945 ingedeeld bij het bezettingsleger in de regio Kleef.

No Comments Yet.

Geef een reactie