4. Geallieerden in plaats van Poolse strijdkrachten

4. Geallieerden in plaats van Poolse strijdkrachten

Polen vluchtten grotendeels naar Engeland, onder andere via Scandinavië. In Schotland en Frankrijk werden de eerste Poolse strijdkrachten georganiseerd. In juli 1940 werden de eerste Poolse vliegeniers klaargemaakt voor de strijd. Een eerste belangrijk wapenfeit kwam op naam van de Poolse piloten staan die meevochten in de Slag om Engeland in de zomer van 1940.

In 1941 werd bovendien de 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade opgericht, onder leiding van generaal Stanislaw Sosabowski. De parachutisten hadden als doel ingezet te worden bij de bevrijding van Polen. Doelstelling was de brigade via de korste weg (de lucht) in te zetten bij de bevrijding van Polen.

In 1942 werd de 1e Pantserdivisie opgericht, met Generaal Stanislaw Maczek als commandant.

In 1944 waren de Poolse strijdkrachten klaar om, samen met de andere geallieerden, in actie te komen. In plaats van ingezet te worden bij de bevrijding van hun vaderland werden zij ingedeeld bij de geallieerden en streden zij voor de bevrijding van West-Europa.

Tankcommandant Władysław Kohutnicki herinnert zich zestig jaar na de oorlog nog dat hij en zijn kameraden zo snel mogelijk naar ‘het vrije Polen’ wilde: ‘’Overal waar de Poolse genie een brug bouwde, stond er bij hoeveel kilometer het nog was tot Warschau. We telden de kilometers [af]’’.

Meer weten?

No Comments Yet.

Geef een reactie