fbpx

5. Maczek en de 1ste Poolse Pantserdivisie

5. Maczek en de 1ste Poolse Pantserdivisie

Commandant Generaal Stanisław Maczek leidde zijn 1e Poolse Pantserdivisie, van 15.000 man sterk, via Frankrijk, België en Nederland naar nazi-Duitsland. In 1944 bevrijdden zij Breda. Tot grote verbazing van de inwoners van Breda kwamen hun bevrijders niet uit Engeland of Amerika, maar uit Polen! Maczek wordt door zijn bevel om burgerslachtoffers en schade aan steden te vermijden herinnerd als een man die op humane wijze oorlog voerde. Onder andere Breda bleef hierdoor grote oorlogsschade beperkt.

Mede daarom worden Maczek en zijn divisie in Breda als helden beschouwd. Er zijn diverse monumenten in de stad die aan hem herinneren. Ook verleende Breda Maczek het ereburgerschap. Hij werd in 1994 begraven op het Poolse ereveld in deze stad. Maczek zelf zag zijn militaire werk vooral als ‘zijn plicht’.

Maar niet alleen in Breda wordt de 1e Poolse Pantserdivisie geëerd: ook in bijvoorbeeld Axel (waar een monument speciaal herinnert aan kolonel Szydlowski), Kapelse Veer en Emmen zijn monumenten die aan hem en zijn divisie herinneren.

Meer weten?

Klik door op de bovenstaande links of ga door bij het volgende doek.

No Comments Yet.

Geef een reactie