Tytus Brzozowski – Warschau in waterverf

Warschau in waterverf door Tytus Brzozowski

De Poolse architect en kunstenaar Tytus Brzozowski schetst in zijn aquarellen een bijzonder beeld van Warschau.
Tytus Brzozowski studeerde af aan de faculteit van Architectuur aan Technische Universiteit van Warschau. Ook studeerde en werkte hij in Finland op zoek naar 'Nordic art and design'.

tytus-in-wroclaw

De kunstenaar aan het werk in Wrocław

Hoewel uit zijn facebookpagina en de foto bij dit bericht blijkt dat hij ook aquarellen maakt van andere steden, is Warschau het hoofdthema van zijn werk. Maar dan wel het Warschau uit zijn verbeelding. Soms surrealistisch, soms een combinatie van historische en actuele beelden tot en met de moderne skyline van wolkenkrabbers.

Door het combineren van gebouwen van verschillende plaatsen maar ook in tijd creëert hij nieuwe stadsgezichten en bouwt hij een nieuw Warschau of soms juist een illusie van het de oude stad die er niet meer is.

In de video bij dit bericht legt de kunstenaar uit hoe hij met zijn aquarellen het Warschau vorm geeft zoals hij het ziet, of wil zien. Interessant is bijvoorbeeld om te zien hoe hij door het gebruik van verschillende gebouwen een hele nieuwe straat vormgeeft in een serie van vier aquarellen.

winter-1-4-tytus-brzozowski

Trams, dobbelstenen en theepotten

Met regelmaat figureren in de aquarellen de rode trams van Warschau omdat die, wat er ook met de stad gebeurt, iedere keer weer terugkomen.

nowogrodzka-tytus-brzozowski

Hoewel zijn aquarellen zeer gedetailleerde beelden scheppen is er naast het surrealistische karakter van de beelden ook plaats voor grapjes. Zo zijn in veel van zijn aquarellen één of meerdere dobbelstenen te vinden daarmee het ook leuke zoekplaatjes worden. Toch hebben ze een betekenis. Ze staan symbool voor het 'toeval en de chaos' van de stad.francuska-lipska-berezynska-tytus-brzozowski

Opvallend zijn ook zijn theepotten. Volgens kunstenaar omdat er niets sympathieker is dan een pot met warme thee. Het lijkt ons dan ook geen toeval dat hij ze plaatst in zijn aquarellen van de wijk waar hij woont.

U kunt Tytus volgen via zijn Facebookpagina en op de site Lumarte kunt u zijn prints van goede kwaliteit bestellen.

Kerstkaart

Met veel plezier hebben we zijn afbeelding 'Winter rooftops of the Old Town' gebruikt voor onze kerstkaart in 2016.

kerstkaart-2016

Stadreizigers / Miastonauci

In mei 2017 verscheen van zijn hand het kunstboek Miastonauci met zijn karakteristieke stadsgezichten, gericht op kinderen.

No Comments Yet.

Geef een reactie