Lof voor Paulina Ołowska van Jasper Krabbé

Lof voor Paulina Ołowska van Jasper Krabbé

Olowska volgens Jasper KrabbéIn Harper's Bazaar van januari/februari 2017 schrijft de van TV bekende kunstenaar Jasper Krabbé over Pauline Ołowska: "Door haar optimistische kleurgebruiken de verwijzingen naar het modernisme, dat hoopte op een betere wereld, lijkt ze vooral het leven te vieren."

Pauline Ołowska

Schilder, fotograaf een filmmaker. Paulina Ołowska's werk bevat muurschilderingen en performances die verwijzen naar Pop art, graffiti, en Soviet propaganda.

Ze maakt gebruik van westerse stijlen als avant-garde, in het bijzonder Dada en Pop art. Ze combineert deze met populaire beelden uit het Polen van voor 1989. Daarmee maakt ze een prikkelende mengeling van Oost en West.

Pauline Olowska - Mysteria 2016

Paulina Ołowska wordt geboren op 27 januari in 1976 in Gdańsk. Ze studeerde aan 'the School of the Art Institute of Chicago' (SAIC) van 1995 tot 1996. Tussen 1997 en 2000 studeerde aan de hoge school voor kunsten in Gdańsk. Ze kreeg studiebeurzen van verschillende internationale instituten waaronder uit Den Haag, Lissabon, Kitakyushu en Amsterdam.

Internationale exposities

Krabbé's bijdrage was naar aanleiding van een expositie in Gent in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, S.M.A.K.. Daar was ze een van de schilders in de expositie 'These Strangers.... People and Paintings'. Ołowska  heeft meerdere internationale exposities op haar naam staan. Zo ook in Nederland, bijvoorbeeld eind 2013 te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Onderstaande neon kunstwerk is van deze expositie:

bron: http://www.stedelijk.nl/tentoonstellingen/paulina-olowska

De New York Times gebruikte in september 2016 boven een artikel over haar de kop: 'Poland’s Most Optimistic, Backward-Looking Artist'.

Ołowska op de salontafel?

In 2012 verscheen er een Engelstalig boek over haar werk wat te verkrijgen is via bol.com. Hetzelfde geldt voor een eerdere uitgave uit 2005:

Alphabet

Tot slot nog een fotografisch werk van de kunstenares.

Alphabet, bron: http://culture.pl/en/work/alphabet-paulina-olowska

Van dit werk is een ook een video performance:

Andere nuttige links en bronvermelding

Via de site Metropictures en Artnet is nog meer werk te zien van Pauline Ołowska .

Bio gebaseerd op Culture.pl

Foto boven dit artikel komt van de New York Times en toont Paulina Olowska, voor “Hysteria (After Eggleston),” in 2016, in haarstudio in Rabka, Polen. De foto is gemaakt door Rafal Milach.

Reacties zijn gesloten.