Herdenking gevallen vliegers Tweede Wereldoorlog

Wanneer:
11 november 2017 @ 10:30 – 11:30
2017-11-11T10:30:00+01:00
2017-11-11T11:30:00+01:00
Waar:
Nieuwe Oosterbegraafplaats
Kruislaan 126
1097 GA Amsterdam
Nederland
Kosten:
Gratis
Contact:
Royal Air Forces Assosiation

Wat bij ons 4 mei is, is in Groot Brittannië 'Remembrance Day' de 11de november, het einde van de Eerste Wereld Oorlog. Ook in Polen is deze datum belangrijk omdat op die datum de Poolse Republiek ontstond.

Herdenking gesneuvelde soldaten van ver

In de Watergraafsmeer liggen militairen begraven uit Canada, Engeland, Nieuw-Zeeland, Polen en de Verenigde Staten. Zij sneuvelden op of boven Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. De omgekomen geallieerden worden zaterdagochtend 11 november op De Nieuwe Ooster herdacht. Het publiek is welkom vanaf 10.30 uur bij de aula op De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126. De stille wandeltocht vanaf de aula naar het ereveld start om 10.45 uur.

Elk jaar wordt op Remembrance Day, ofwel Klaprozendag stilgestaan bij het ereveld van de 323 buitenlandse militairen. De herdenking op De Nieuwe Ooster wordt georganiseerd door The Royal Air Forces Association.

Zaterdag 11 november worden officiële delegaties uit verschillende landen verwacht, afgevaardigden van het gemeente Amsterdam en een Erepeloton. Kinderen van The British School of Amsterdam leggen samen met Poolse kinderen bloemen tijdens de plechtigheid. Het publiek is welkom, ook na afloop wanneer in het Aulagebouw koffie wordt geschonken en bezoekers met elkaar kunnen napraten.

Het symbool van Remembrance Day is de klaproos, in het Engels: poppy. De herdenkingsplechtigheid is begonnen na de Eerste Wereldoorlog toen veel geallieerde soldaten sneuvelden in de loopgravenoorlog in Frankrijk en Vlaanderen. Tussen de doden en de volledige verwoesting van het landschap bloeiden de klaprozen. De traditie van Poppy Day is na de Tweede Wereldoorlog voortgezet.

De Poolse vliegers

Onder de gevallenen ook Polen van neergeschoten vliegtuigen. Veelal waren dit vliegtuigen van Poolse squadrons die als een Poolse eenheid opereerden binnen de RAF. Heel specifiek zijn hier ook graven te vinden van het recent in het IJsselmeer geborgen vliegtuig (lees meer).

Het programma is:

  • 10.30hrs. Assemble at the reception area of the Nieuwe Oosterbegraafplaats
  • 10.45hrs. Depart for the Commonwealth War Graves section.
  • 10.55hrs. Introduction by The Reverend Dr. Lance Stone.
  • 11.00hrs. Act of Remembrance – last Post – One Minute Silence.
  • 11.05hrs Wreath Laying and Address.
  • 11.30hrs. Coffee at the reception rooms.

Onderstaand nog enkele beelden van de herdenking van 2016.

 

No Comments Yet.

Geef een reactie