jan
18
vr
Lezing Jeroen Kuiper: Polen, geen land van fietsers en vegetariërs @ Het Colofon
jan 18 @ 20:00 – 21:30

Lezing Jeroen Kuiper: Polen, geen land van fietsers en vegetariërs

Op 18 januari geeft Jeroen Kuiper een lezing naar aanleiding van zijn recent verschenen boek ‘Polen, geen land van fietsers en vegetariërs’. Polen in Beeld organiseert deze lezing in samenwerking met boekhandel Het Colofon in Arnhem.

  • Wanneer:    18 januari om 20:00
  • Waar:           Het Colofon, Bakkerstraat 56 in Arnhem
  • Kosten:        Toegang is gratis, wel even opgeven (via Het Colofon)

Veel mensen in Nederland kennen Polen. Het zijn onze bevrijders en in veel sectoren belangrijke arbeidskrachten. De politieke ontwikkelingen komen met regelmaat ook in het Nederlandse nieuws en steeds meer mensen ontdekken het land als bestemming voor een stedentrip of vakantie. Voor iedereen die Polen beter wil begrijpen is dit boek een ‘must’, een goede reisgids. Jeroen Kuiper beschrijft verschillende thema’s uit de actualiteit en plaatst deze in de historische context.

Tijdens de lezing neemt Jeroen u mee als reisleider langs enkele hoogtepunten uit de actualiteit en de (recente) geschiedenis. Zo krijgt u antwoord op vragen zoals: Hoezo is Polen geen land voor vegetariërs en fietsers? Wat is ‘De goede verandering’ waar de huidige regering aan werkt? Wat is het 500+ programma? Zijn de Polen nu voor of tegen de EU? Waarom heeft Polen als enig land diplomatieke betrekkingen met San Escobar? Waarom ageert de regering tegen vluchtelingen? Maar ook hoe gaat het nu met het oerbos? Wat is de rol van de kerk en wat is ‘Halte Woodstock?’.

Wilt u de lezing bijwonen? Dat kan door u op te geven via de site van Het Colofon. De lezing begint om 20:00. Tijdens de pauze en na afloop kan u in Het Colofon Café een drankje nuttigen of uw ter plekke gekochte exemplaar van het boek laten signeren door Jeroen.

Dankzij de gastvrijheid van Het Colofon is de toegang gratis. De consumpties zijn voor eigen rekening.

Aanvullende informatie

Het boek

Op onze site verscheen een recensie van het boek en de Groene Amsterdammer publiceerde een bewerking van het hoofdstuk over Vluchtelingen in Polen.

Het boek is voor €22,50 verkrijgbaar bij een keur aan boekhandels door heel Nederland en België. Het kan natuurlijk ook online besteld worden bijvoorbeeld bij bol.com of de uitgeverij Dato (geen verzendkosten in Nederland) zelf.

Jeroen Kuiper

Journalist Jeroen Kuiper maakt in de jaren tachtig kennis met de landen achter het toenmalige IJzeren Gordijn. Daar is zijn fascinatie geboren voor deze landen die zo dichtbij zijn maar voor veel Nederlanders onbekend. Na zijn vele ontdekkingstochten achter het voormalige IJzeren Gordijn is hij gaan wonen bij Berlijn waar hij onder meer stadsrondleidingen verzorgt.

De foto bij dit bericht toont Jeroen voor het bekende beeld van Neptunus in Gdansk. Het beeld is aangekleed met een T-shirt met de tekst 'Konstytucja' (grondwet) als symbool tegen de ingrepen van de regering in de rechterlijke macht.

Het Colofon - boeken, muziek & koffie

Boekhandel Het Colofon is gevestigd in de Bakkerstraat 56, het voormalige pand van Houtbrox en de vroegere Palace-bioscoop. De winkel begon augustus 2014 met zestig oude deuren op schragen. In korte tijd is de winkel uitgegroeid tot een complete boekhandel met een grote collectie nieuwe boeken en een afdeling 2ehands- en voordeelboeken.

Maar Het Colofon is meer. Wij zijn een podium voor kunst en cultuur en een conceptstore: iedereen die iets heeft aan te bieden dat raakvlakken heeft met boeken kan zich binnen Het Colofon manifesteren. Ook al het meubilair in Het Colofon is te koop. Het Colofon is nog altijd in ontwikkeling en is nooit af.

Sinds september 2015 is er een koffie- en lunchroom gestart en een winkel met streekproducten onder de naam Dichtbij, een project van Stichting Driestroom.

jan
27
zo
DE VRIJHEIDSLEZING: AGNIESZKA HOLLAND @ De Balie
jan 27 @ 20:00 – 21:30
DE VRIJHEIDSLEZING: AGNIESZKA HOLLAND @ De Balie

OVER DE GEVAREN VAN AUTORITARISME VOOR EUROPA

Op 27 januari geeft de toonaangevende Poolse regisseur Agnieszka Holland De Vrijheidslezing. In haar Oscar-genomineerde film Europa Europa (1990), en In Darkness (2011) beschrijft ze de dramatische geschiedenis van Europa.

In haar meest recente dystopische Netflix serie 1983, beschrijft Holland een Polen waar het communisme als enige niet is gevallen, en autoritarianisme en isolationisme hoogtij vieren.

Tijdens de Vrijheidslezing gaat Agnieszka Holland in op de gevaren van autoritarisme voor Europa. Voor haar generatie is de dreiging van autoritaire regimes nooit ver weg geweest, en daarom is zij als geen ander in staat de huidige staat van Polen, en de beperkingen van verworven vrijheden te duiden. Ook duidt ze het begrip vrijheid. Als de Polen stemmen voor een partij als PIS, moeten we dan niet accepteren dat ze graag een autoritaire leider willen? Is het begrip ‘vrijheid’ soms overrated? Misschien is het zo dat in tijden van onzekerheid en moderne uitdagingen, mensen juist op zoek zijn naar een sterke leider die vertelt wat te doen.

‘The reality of authoritarianism is not gone and forgotten in Europe’

Over Agnieszka Holland
De Poolse regisseur Holland (1948) brak in de jaren zeventig door in de Poolse Nieuwe Golf, en bouwde een indrukwekkende carrière op in zowel Europa als Amerika. In al het politiek geëngageerd werk staat de spanning tussen conformisme en verzet centraal.  Holland regisseerde ook in Amerika meerdere films, en afleveringen van televisieseries zoals The Wire, The Killing en House of Cards.

Dit programma is in samenwerking met IFFR.

De Vrijheidslezing on Tour: Agnieszka Holland vindt op  zaterdag 26 januari (19-20.30) plaats in het Hilton Hotel in Rotterdam.

DE VRIJHEIDSLEZING

Voor het zesde jaar op rij organiseert De Balie de Vrijheidslezing. In de Vrijheidslezing staat altijd het verhaal van een vrijheidsdenker centraal. Eerdere sprekers waren o.a. de stiefzus van Anne Frannk, Eva Scholss, de Turkse journalist Can Dündar, en Patrisse Cullors & Janaya Khan van de Black Lives Matter-movement.

De Vrijheidslezing wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media en vfonds.

Teksten via de site van de Balie.

 

 

Foto Mw Holland via Wikipedia Commons door Martin J. Kraft - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, Koppeling