Film als monument

Enkele jaren geleden doken in de Verenigde Staten beelden op uit 1938 uit het plaatsje Nasielsk. Dit plaatsje zo'n 50 kilometer ten noorden van Warszawa was overwegend Joods. Deze beelden vonden via het United States Holocaust Memorial Museum hun weg naar buiten. In zo'n drie minuten komen veel gezichten voorbij. Het bezoek van de filmer, de in Polen geboren David Kurtz, brengt duidelijk opwinding te weeg. De beelden geven een inkijkje in een kort daarna verdwenen wereld. Van de 3000 Joden in Nasielsk overleefde ongeveer 80 de oorlog.

Bekijk de beide filmpjes:

Van het korte familiefilmpje in kleur maakte de Nederlandse Bianca Stigter de documentaire ‘Three Minutes – A Lenghtening’. „Onze kennis van wat gaat gebeuren zet de beelden enorm onder druk.” zegt ze in NRC in een artikel van Pieter van Os.

In Trouw zegt de maakster over het idee toen ze het filmpje voor de eerste keer zag in 2014: "Ik had toen meteen al de gedachte dat het mooi zou zijn als we die drie minuten op de een of andere manier langer konden maken. Om die mensen meer ruimte te geven en dit verleden in ons heden te houden."

Dit langer maken deed ze door beelden te vertragen, in te zoomen, stil te zetten of juist te versnellen. Dit document van het archiefmateriaal uit Nasielsk is nu te zien in zo'n 80 bioscopen in Nederland.

Reacties zijn gesloten.