Nieuwe muzikale ontdekkingen voor extra leesplezier bij vertalingen

Nieuwe muzikale ontdekkingen voor extra leesplezier bij vertalingen

Recent verscheen Dingen die ik niet heb weggegooid van Marcin Wicha en vertaald door Charlotte Pothuizen. Net als bij haar vorige boek Stramer maakte ze ook nu weer een playlist die te beluisteren is op Spotify.

De vertaalster over de lijst

Zelf zegt Charlotte over de lijsten:

"De laatste twee boeken die ik heb vertaald zijn Stramer van Mikołaj Łoziński over een Joodse familie in vooroorlogs Tarnów, en Dingen die ik niet heb weggegooid van Marcin Wicha, over het leegruimen van zijn ouderlijk huis. Het zijn heel verschillende boeken, maar ze hebben gemeen dat ze geschreven zijn door Pools-Joodse auteurs en dat ze in min of meerdere mate autobiografisch zijn.

Stramer is gebaseerd op de jeugd van de grootvader van de auteur, en Wicha schrijft over de generatie van zijn ouders. Ook komen in beide boeken redelijk veel liedjes voor. Bij het vertalen van Stramer luisterde ik hier met plezier naar, en bedacht dat het misschien leuk zou zijn voor de lezer om een hele playlist te maken. De schrijver was ook erg enthousiast en dacht mee. Het werd een mooie lijst vooroorlogse Pools-Joodse en Jiddische klassiekers, maar ook communistische en patriottische liedjes belandden erop. De schrijver en ik kregen er leuke reacties op.

Aanvankelijk dacht ik dat er in het boek van Marcin Wicha niet genoeg nummers voorkwamen, maar toen een recensent meldde dat hij het jammer vond dat er geen playlist bij zat, besloot ik er alsnog een te maken. De liedjes komen deels voor in het boek, maar ik heb er ook een aantal uit Wicha’s eerdere, eveneens autobiografische boek gevist, getiteld Waarom ik niet meer van design hou. Ook nu was de schrijver enthousiast en voegde zelf nog wat nummers toe die in zijn ouderlijk huis werden geluisterd.

Deels overlappen de twee playlists elkaar qua periode (bijv. swing van Goodman), maar verder staat er deze keer wat latere muziek in, o.a. Russische liedjes van Boelat Okoedzjava, Amerikaanse van Barbra Streisand en Poolse cultliedjes uit de communistische tijd van o.a. Agnieszka Osiecka… Hopelijk voegt het wat toe aan de leeservaring. Ik heb in ieder geval veel plezier beleefd aan het samenstellen ervan."

Wij bedanken Charlotte voor deze lijsten die daarmee een mooie aanvulling geven qua tijdsgeest bij de boeken.

Stramer

Hier nog een keer de lijst van Stramer:

No Comments Yet.

Geef een reactie