lessphp fatal error: load error: failed to find /home/vhosting/c/vhost0065756/domains/poleninbeeld.nl/htdocs/www/wp-content/themes/theme48783/bootstrap/less/bootstrap.lesslessphp fatal error: load error: failed to find /home/vhosting/c/vhost0065756/domains/poleninbeeld.nl/htdocs/www/wp-content/themes/theme48783/style.less Agenda - Polen in BeeldPolen in Beeld

mei
24
wo
UNITED STATES OF LOVE @ LingeFilm, gevestigd in De Pluk
mei 24 @ 20:00 – 21:30

Op vrijdag 19 mei en woensdag 24 mei vertoont Linge film de Poolse film UNITED STATES OF LOVE (Zjednoczone Stany Miłości) van Tomasz Wasilewski!

De film won in 2016 een Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn, de Berlinale.

Het verhaal van United States of Love

Polen, 1990. Er waait een wind van verandering door het land. Het communistische juk is afgeworpen en de Polen proeven voor het eerst van vrijheid, maar zijn ook onzeker over hun toekomst. Menselijke gevoelens blijven, ondanks de veranderingen, hetzelfde: hoop en verlangen, gevangen tussen werk, familie, geloof, begeerte en onthouding.

Over de regisseur Tomasz Wasilewski

Scenarioschrijver en regisseur Tomasz Wasilewski is geboren in Torun, Polen (1980) en afgestudeerd aan de toonaangevende filmacademie van Łódź, het Hollywood van Polen. Hij schreef onder andere scripts voor TV-series. Zijn eerste film zag het licht met een wereldpremière op het filmfestival van Karlovy Vary in 2012 en heeft de titel 'W sypialni' (In de slaapkamer). Het was een van de meest gepresenteerde Poolse films op internationale filmfestivals.

Zijn tweede film 'Płynące wieżowce' (Drijvende Wolkenkrabbers) debuteerde op Tribeca Film Festival in New York City 2013. Amerikaanse filmrecensenten kozen de film als de beste film op het festival. De film behaalde nog divers andere prijzen zowel in Polen als daarbuiten.

United States of Love is de derde film van deze regisseur.

Bronnen: Persbericht distributeur, Imdb en Wikipedia.

mei
27
za
Krzysztof Urbański dirigeert het Rotterdams Philharmonisch Orkest @ Doelen
mei 27 @ 21:00 – 23:00

In de serie Core Classics voert het Rotterdams Philharmonisch Orkest een vijftal grote klassieke werken op. Op 27 mei 2017 voert het orkest onder leiding van de Poolse componist Krzysztof Urbański de tiende symfonie van Sjostakovitsj.

Krzysztof Urbański

Krzysztof Urbański (17 oktober 1982) is een Poolse dirigent en componist. Hij studeerde aan de Fryderyk Chopin University of Music in Warsaw.

Hij was onder andere assistent dirigent bij het Warschau Filharmoisch orkest van 2007 tot 2009. Op dit moment is hij verbonden aan de Indianapolis Symphony Orchestra.

In 2017 is de dirigent ook te bewonderen in Amsterdam, in het Concertgebouw. Zie onze agenda.

Core Classics

Core Classics voorziet klassiek van een verhaal. In een informele setting brengt iedere avond een symfonisch topstuk, met als voorprogramma een ontmoeting met de musici. De concerten zijn in de Doelen, Rotterdam. Iedere avond begint om 20.00 uur met een voorprogramma dat vooruitblikt op de muziek. Op het podium in de Grote Zaal vertellen de dirigent en orkestleden over de geheimen van het stuk én het orkest. Informatief en onderhoudend: de best denkbare opwarmer voor de uitvoering zelf. Na een pauze waarin u van een gratis drankje geniet, verschijnt het orkest op het podium en begint om 21.00 uur het concert. Na afloop ontmoet u de musici voor een gezellige borrel.

 

mei
29
ma
Alle tien de delen van de Dekaloog van Kieślowski te zien in Kriterion @ Filmtheater Kriterion
mei 29 @ 22:00 – 23:59

Alle tien de delen van de Dekaloog van Kieślowski te zien in Kriterion

In filmtheater Kriterion in Amsterdam zijn in de maand mei alle tien de delen van de Dekaloog van Krzysztof Kieślowski te zien. Vijf maandagen om tien uur, twee delen per keer. Een unieke kans om deze bijzondere serie nog een keer te zien op een bioscoopscherm.

Voor wie nog een introductie behoefte op een van de grootste, zo niet de grootste filmregisseurs uit Polen staat op de site Culture.pl een zeer uitgebreide biografie in het Engels.

Geïnspireerd op de tien geboden maakte Kieślowski tien films van een uur waarvan twee ook in een wat langere versie: Een korte film over liefde:

En Een korte film over de dood:


Voor deze serie werkte Kieślowski samen met de componist Preisner die vorig jaar in België een concert gaf met een selectie van zijn filmmuziek.

Hieronder de tekst van de site van Kriterion!

Mocht je onverhoopt toch niet kunnen? Gelukkig hebben we de DVD box nog....

Moderne Klassiekers mei // DEKALOG

Een Poolse lente is op komst in Kriterion! Maar zacht wordt deze moderne klassiekermaand niet.

In mei draaien we Dekalog (1988) van de Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski. Tien uur, tien films, elk over één van de tien geboden van het Oude Testament. Toch is dit meesterwerk allesbehalve religieus of moraliserend. Kieślowski wil een spelletje met het publiek spelen, ze moeten zelf ontdekken wat het betekent en over welk gebod het zou gaan. “Ze krijgen van mij niet alles op een presenteerblaadje.” De vraag die in Dekalog centraal staat is dan ook: wat betekenen de tien geboden in onze moderne samenleving nog? De acteurs zijn sterk, het camerawerk krachtig, en de ethische dilemma’s schurend. De films staan ieder op zichzelf, maar spelen zich allemaal af in een flatgebouw complex in Stawki, een troosteloze wijk van Warschau.

Deze serie is te intens om te bingewatchen, dus worden elke maandag in mei (dat zijn er vijf) twee films vertoond, voor maar 5 euro per avond. Elke avond zal er ook een korte inleiding gegeven worden, de namen zullen hier later bekend worden gemaakt. Deze inleidingen zullen grotendeels in het Nederlands zijn maar er zitten Engelse ondertitels bij de films! 

Met Dekalog daagt Kieślowski zijn publiek uit tot het opschorten van elk moreel oordeel. Elke aflevering is tegelijkertijd  dramatisch en subtiel. Kieślowski bewijst zichzelf hiermee als een meesterlijke verhalenverteller. Wereldwijd wordt Dekalog beschouwd als één van de beste televisieseries ooit gemaakt en is dus een must voor elke liefhebber van het grote doek.

SPAARACTIE: DEKALOG ZEDENWEKEN IN KRITERION: MAAK KANS OP EEN 10-GEBODDELIJK ACTIEPAKKET

Hoe werkt het? Bij elke DEKALOG-avond krijgt u twee stempels bij de kassa en met uw volle spaarkaart maakt u kans op een 10 GEBODDELIJK ACTIEPAKKET. Bestaande uit:

– EEN GEVAARLIJKE DOCH GIFLOZE APPEL deze verleidelijke vrucht van de boom van kennis van goed en kwaad kunt u wél gewoon eten.
– DEUGDZAAM RUBBER als u zich dan toch aan de vrouw van uw naaste vergrijpt (of de man van uw naaste aan u), laat dan ten minste geen sporen na.
– BEGEERLIJK VEE helemaal van uzelf.

Zet de volgende dagen alvast in je agenda:

Maandag 1 mei       Dekalog een en twee // Inleiding: Iwona Gusc

Iwona Gusc (1979) trapt af met haar inleiding van Dekalog. Iwona studeerde eerst Nederlands in Polen en promoveerde daarna in Groningen in filmwetenschappen en Poolse naoorlogse geschiedenis. Ze publiceert over Poolse literatuur en film en zet zich in voor projecten die de Poolse cultuur en geschiedenis in Nederland bevorderen.

Maandag 8 mei       Dekalog drie en vier // Inleiding: Menno de Bree

Menno de Bree (1974) verzorgt de inleiding bij Dekalog 3 en 4. Menno studeerde filosofie, doceert filosofie en ethiek aan o.a. het UMC Groningen en The School of Life en heeft een  vaste column in het Financieel Dagblad.

Maandag 15 mei     Dekalog vijf en zes // Inleiding: Jannes Heidinga

Jannes Heidinga (1987) is schrijver, dichter, en oprichter van het Groningse Poëzieproject Pandvol Festival. Jannes studeerde Nederlandse Taal en Cultuur met een minor in Filmwetenschappen. Hij houdt van pistache, prullenbakken, Canvas, Tarkovsky en György Konrád. Vanavond zal Jannes voor Dekalog 5 en 6 een door hem op maat gemaakt gedicht voordragen.

Maandag 22 mei     Dekalog zeven en acht // Inleiding: Ruben van Zwieten

Ruben van Zwieten (1983) is predikant en oprichter van De Nieuwe Poort op de Zuidas in Amsterdam en aan het Weena in Rotterdam, een huis voor ontmoeting en inspiratie. Hij is door NRC en de Volkskrant is uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke mensen voor de toekomst. Vanavond geeft hij vanuit geestelijke hoek een korte introductie voor we Dekalog 7 en 8 draaien.

Maandag 29 mei     Dekalog negen en tien // Inleiding: TBA

Stanley Kubrick: Kieslowski has the very rare ability to dramatize his ideas rather than just talking about it.

IndieWire: The best ten hours you will ever spend at the movies.

Die Zeit: Zo ziet film er dus uit, als je het medium serieus neemt. En dat zou iedereen moeten doen. Dat is Kieslowski’s elfde gebod.

jun
10
za
Ontmoet de Poolse gemeenschap in Amsterdam @ Amsterdam International Community School
jun 10 @ 11:30 – 17:00

Ontmoet de Poolse gemeenschap in Amsterdam

Het Pools Centrum voor Onderwijs en Cultuur Lokomotywa organiseert ondersteund door de ambassade, Sectie Pools, Levende Talen opleiding Slavistiek van de Universiteit van Amsterdam, Pools Verkeersbureau, Polish Women Associan -TOP, Advies voor Polen, Tamitu, Polish Professional Women en Niedziela.nl een dag om kennis te maken met de Poolse gemeenschap in Amsterdam.

De dag wordt gehouden in het Engels.

Het programma:

11.30 - Official opening
Presentations:
12.00 – A short history of Poland
12.30 – Historic Polish traces in Amsterdam
13.00 -  Poland as a part of Europe
13.30 – Influence of European history on the life and work of F.Chopin
14.00 – Differences between Polish and European education systems
14.30 – Multilingual upbringing
15.00 -  Polish language for adults
15.30 – Polish Social Responsibility
16.00 – Modern Poland
16.30 - General information and places to visit in Poland

 

The whole day:     Great Polish food
Workshops:          How to cook Polish food;
Fun and games for children in Polish, English and Dutch
Book Table
Children’s corner

Kijk  voor de laatste relevante informatie op de Facebookpagina van het evenement.

okt
7
za
De Laatste Familie – Poolse film in het Laaktheater @ Laaktheater, Den Haag
okt 7 @ 20:00 – 21:30
De Laatste Familie  - Poolse film in het Laaktheater @ Laaktheater, Den Haag | Den Haag | Zuid-Holland | Nederland

De Laatste Familie

In januari was deze film nog te zien op IFFR, nu in het Laaktheater in Den Haag.

Het verhaal volgt 28 jaar uit het gezin Beksiński: de beroemde Zdzisław Beksiński, kunstenaar, beeldhouwer, fotograaf, zijn vrouw Zofia en hun zoon radiopresentator Tomasz.

Pools gesproken, Engels ondertiteld.