okt
26
do
Lezing: Ren, Janina, ren! @ ‘t Gorechthuis
okt 26 @ 14:00 – 08:43

Marjan Brouwers uit Groningen en Jeannette van Ditzhuijzen uit Almelo zijn op 26 oktober te gast bij Vrouwennetwerk, afdeling Haren in ‘t Gorechthuis om te vertellen over hun roman Ren, Janina, ren! Deze biografische roman gaat over de Joodse Janina de Marchena-Katz (1932), die als meisje van tien jaar in bezet Polen op de vlucht sloeg voor de nazi’s. Haar aanvankelijk blije kinderjaren vol Joodse tradities en een liefhebbende familie in het stadje Chorostków worden steeds meer overschaduwd door de antisemitische dreiging vanuit zowel Polen als buurland Duitsland. Totdat eerst de Russen en bijna twee jaar later Duitsers de stad bezetten. Een voor één raakt Janina haar familieleden kwijt, tot ze er alleen voor staat en in sneeuw en kou op zoek moet naar een veilig onderdak.

De schrijfsters onderzochten de achtergronden van Janina’s aangrijpende verhaal en spraken uitgebreid met Janina zelf. Tijdens de lezing vertellen de schrijfsters over de totstandkoming van het boek en laten ze foto’s zien van Janina en haar famlie en een filmpje met een interview met Janina, opgenomen in haar winkel op Curaçao, waar zij sinds 1948 woont. Uiteraard lezen ze ook enkele fragmenten voor.

Jeannette van Ditzhuijzen, Janina de Marchena-Katz en Marjan Brouwers. (Marjan Brouwers)

De roman is in mei vorig jaar uitgegeven in het Nederlands en Engels door LM Publishers (voormalig KIT Publishers) en is tot stand gekomen mede met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied.

Enkele reacties op het boek

Tzum: “Ren, Janina, ren! is uiteindelijk een zeer ontroerend relaas, wat extra bijzonder is omdat er vrijwel nergens op de emotie van de lezer wordt gespeeld.”
Hebban: “De ontberingen die Janina Katz heeft moeten doorstaan zijn niet te bevatten. Helemaal niet wanneer je je bedenkt dat zij slechts een van de velen was. Het doet je beseffen hoe kostbaar onze vrijheid is.”
NWE: “Je kunt niet anders dan van het meisje houden, en intens met haar meeleven. En hopen dat zij als representant van die grote liefdevolle familie in leven mag blijven. Deze roman is het bewijs dat dit gelukt is.”

Bron tekst en afbeelding: Harener Weekblad

 

okt
28
za
73ste herdenking bevrijding Breda door Poolse Pantserdivisie
okt 28 @ 10:30 – 18:00
73ste herdenking bevrijding Breda door Poolse Pantserdivisie

Hier een beknopt overzicht van de activiteiten op zaterdag ter gelegenheid van de 73ste herdenking van de bevrijding van Breda door de Poolse Pantserdivisie.

 • 10.30 Oosterhout Veerseweg 54herdenking Ereveld
 • 14.00 Breda: parademars van de Poolse Erecompagnie, vanuit NLDA (voormalige KMA) optreden op de Grote Markt
 • 15.00 Breda, Parade 12-14: bloemenhulde bij de gedenkplaquette;
 • 16.00 Feestelijke opening van het programma “Wij eren de bevrijders van Breda” bij de “Poolse Tank” in het Wilhelminapark.
 • 16.10 Concert door Aldona Bartnik onder begeleiding van haar gelegenheidskwartet 'Poland2Holland' Groep Poolse kinderen als re-enactment-show: exercitie, zang en muziek Koor Cracovia zingt Poolse liedjes
 • 17.45 Einde van de buiten activiteiten.
okt
29
zo
73ste herdenking bevrijding Breda door Poolse Pantserdivisie
okt 29 @ 09:15 – 14:00
73ste herdenking bevrijding Breda door Poolse Pantserdivisie

Hier een beknopt overzicht (onder voorbehoud) van de activiteiten op zondag ter gelegenheid van de 73ste herdenking van de bevrijding van Breda door de Poolse Pantserdivisie.

nov
2
do
Lezing: Poolse sporen in Amsterdam @ P.C. Hoofthuis 5.02
nov 2 @ 17:00 – 19:00
Lezing: Poolse sporen in Amsterdam @ P.C. Hoofthuis 5.02 | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Namens de opleiding Russische en Slavische Studies (Pools) en de Stichting Pools Centrum voor Onderwijs en Cultuur Lokomotywa in Amsterdam nodigen wij u uit voor een lezing

Poolse sporen in Amsterdam.

De lezing wordt gepresenteerd in de reeks Slavic Delights

door Bożena Kopczyńska

op donderdag 2 november om 17.00 uur in het PCH 5.02.

Aanmelden t/m 30 oktober: e.d.niemczuk-weiss@uva.nl

Context:

Migratie is van alle tijden en haar sporen zijn een deel van het collectieve geheugen. Zij wordt dikwijls gezien als integraal onderdeel van de huidige samenleving.

Als multiculturele stad waarin nieuwe bevolkingsgroepen zich zowel nu als in het verleden vestigden, heeft Amsterdam veel zichtbare sporen van de Poolse immigranten. Dat is niet toevallig, Amsterdam en Polen delen een lange geschiedenis die begon bij de handelsbetrekkingen, zo’n 700 jaar geleden.

Door de onderbelichte historische feiten voor het voetlicht te brengen, hopen wij de inbreng van Polen bekender te maken.

Deze presentatie is op basis van een binnenkort te verschijnen publicatie 'Poolse Sporen in Amsterdam'.

De spreker:

Bożena Kopczyńska (celliste) studeerde aan de Muziek Academie van Kraków, het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en aan het Royal College of Music in Londen. In Londen won zij de James Ivory prijs voor cello. Zij begon haar internationale carrière als eerste celliste bij het Pools Jeugdorkest. Na haar studie speelde zij in het Londens RCM strijkensemble, het Boston Filharmonisch Orkest, het Capella Cracoviensis Kamerorkest uit Krakow en in diverse orkesten in Duitsland en Nederland. Inmiddels is zij ook zeer actief als kamermusicus (o.a. als lid van het ensemble Arcato Lingua) en speelt zij op festivals in Frankrijk, Engeland en Nederland. Zij spant zich daarbij in voor de promotie van Poolse muziek en poëzie, bijvoorbeeld door middel van programma’s rond Poolse componisten en Poolse dichters. Onlangs werd zij daarvoor bekroond met een oorkonde van de Poolse minister van Cultuur en Nationaal Erfgoed voor uitstekende prestaties in het verspreiden van de Poolse cultuur in het buitenland.

Buiten de muziek is Bożena medeoprichter en voorzitter van de Stichting Pools Centrum voor Onderwijs en Cultuur Lokomotywa in Amsterdam. Centrum ondersteunt kinderen vanuit de gedachten dat een meertalig opvoeding het leven verrijkt in een moderne wereld. Er wordt naast de Poolse taal ook aandacht besteed aan de Poolse cultuur, traditie en geschiedenis. Integratie en kennis over historische banden tussen Polen en Nederland maken ook deel uit van het lesprogramma. De Stichting organiseert daarnaast evenementen om belangstellende Amsterdammers kennis te laten maken met Polen en de Poolse cultuur.

De Stichting geeft op 1 december 2017 een tweetalig publicatie uit over Poolse sporen in Amsterdam. Bożena is de projectleider en medeschrijver.

nov
7
di
Hoe veroverde Prinses Marianne van Oranje-Nassau de harten van de Polen? @ Poolse Ambassade Den Haag
nov 7 @ 19:00 – 20:30
Hoe veroverde Prinses Marianne van Oranje-Nassau de harten van de Polen? @ Poolse Ambassade Den Haag | Den Haag | Zuid-Holland | Nederland

Hoe veroverde Prinses Marianne van Oranje-Nassau de harten van de Polen?

Deze vraag zal worden beantwoord tijdens een rijk geïllustreerde lezing door Kees van der Leer, de auteur van het in het Pools vertaalde boek ‘Marianne,  een vrijgevige en kunstzinnige prinses in Voorburg, Reinhartshausen en Camenz’.  Daarbij komen tevens diverse hoogte- en dieptepunten ter sprake uit het veelbewogen leven van deze Nederlandse prinses, die haar tijd ver vooruit was en in Polen een bijzondere rol speelde.

Uitnodiging van de ambassade

U wordt hartelijk uitgenodigd voor deze bijeenkomst die plaats vindt op 7 november aanstaande in de ambassade van de Poolse Republiek, Alexanderstraat 25 te Den Haag. Aanvang 19.00 uur.

De lezing wordt gegeven in het Nederlands. Aansluitend aan de lezing kunt u luisteren naar pianomuziek – twee Parademarsen – gecomponeerd door respectievelijk Prinses Marianne en door haar oudste dochter Prinses Charlotte gespeeld door Maciej Wierzchołowski.

Er is gelegenheid om een (eventueel gesigneerd) exemplaar van het boek aan te schaffen.

Over de spreker

Kees van der Leer (1944) studeerde economische wetenschappen aan de Erasmusuniversiteit te Rotterdam. Kort na zijn afstuderen in 1972 werd hij docent en conrector aan het Zandvlietcollege te Den Haag. Als bewoner van de buitenplaats ‘In de Wereldt is veel Gevaer’ te Voorburg verdiepte hij zich al snel in de historie van buitenplaatsen en hun vaak bijzondere bewoners. Zo kwam hij in aanraking met prinses Marianne(1810-1883), die niet alleen buitenplaatsen in Voorburg bezat maar ook een kasteel in Camenz en Reinhartshausen. In 2010 werd zijn omvangrijke biografie over Marianne gepubliceerd en 4 jaar later was hij eregast van de burgemeester van Camenz bij de heropening van een gerestaureerd deel van kasteel-paleis Camenz, waar ook zijn boeken over prinses Marianne werden geëxposeerd. Zijn enkele maanden geleden gepubliceerde boek ‘Marianne, een vrijgevige en kunstzinnige prinses in Voorburg, Reinhartshausen en Camenz’ werd ook in het Pools vertaald.

Wilt u aanwezig zijn? Geef u op:

Aangezien het aantal plaatsen beperkt is, verzoeken wij u vriendelijk, indien u aanwezig wilt zijn, dit aan ons door te geven via het volgende mailadres: marta.gondek@msz.gov.pl

nov
9
do
Ontmoet Kamil Bałuk, schrijver van Wszystkie dzieci Louisa (Alle kinderen van Louis) @ Café Belcampo
nov 9 @ 20:00 – 22:00
Ontmoet Kamil Bałuk, schrijver van Wszystkie dzieci Louisa (Alle kinderen van Louis) @ Café Belcampo | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Ontmoet Kamil Bałuk, schrijver van Wszystkie dzieci Louisa (Alle kinderen van Louis)

Stichting Literatura organiseert een ontmoeting met de schrijver Kamil Bałuk. In zijn boek 'Alle kinderen van Louis' geeft hij antwoord op de vraag hoe het kan dat een persoon 200 broers en zussen heeft door gesjoemel met donorzaad. Pieter van Os schreef bij het verschijnen van dit boek het artikel 'Hoe vertaal je sjoemelzaad in het Pools?'

In het boek beschrijft Kamil waarom dit in Nederland kon gebeuren. Tijdens de ontmoeting wordt dan ook ingegaan op de culture verschillen tussen Nederland en Polen.

De voertaal van de bijeenkomst is Engels.

Aanmelden kan via Eventbrite

nov
11
za
Herdenking gevallen vliegers Tweede Wereldoorlog @ Nieuwe Oosterbegraafplaats
nov 11 @ 10:30 – 11:30

Wat bij ons 4 mei is, is in Groot Brittannië 'Remembrance Day' de 11de november, het einde van de Eerste Wereld Oorlog. Ook in Polen is deze datum belangrijk omdat op die datum de Poolse Republiek ontstond.

Herdenking gesneuvelde soldaten van ver

In de Watergraafsmeer liggen militairen begraven uit Canada, Engeland, Nieuw-Zeeland, Polen en de Verenigde Staten. Zij sneuvelden op of boven Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. De omgekomen geallieerden worden zaterdagochtend 11 november op De Nieuwe Ooster herdacht. Het publiek is welkom vanaf 10.30 uur bij de aula op De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126. De stille wandeltocht vanaf de aula naar het ereveld start om 10.45 uur.

Elk jaar wordt op Remembrance Day, ofwel Klaprozendag stilgestaan bij het ereveld van de 323 buitenlandse militairen. De herdenking op De Nieuwe Ooster wordt georganiseerd door The Royal Air Forces Association.

Zaterdag 11 november worden officiële delegaties uit verschillende landen verwacht, afgevaardigden van het gemeente Amsterdam en een Erepeloton. Kinderen van The British School of Amsterdam leggen samen met Poolse kinderen bloemen tijdens de plechtigheid. Het publiek is welkom, ook na afloop wanneer in het Aulagebouw koffie wordt geschonken en bezoekers met elkaar kunnen napraten.

Het symbool van Remembrance Day is de klaproos, in het Engels: poppy. De herdenkingsplechtigheid is begonnen na de Eerste Wereldoorlog toen veel geallieerde soldaten sneuvelden in de loopgravenoorlog in Frankrijk en Vlaanderen. Tussen de doden en de volledige verwoesting van het landschap bloeiden de klaprozen. De traditie van Poppy Day is na de Tweede Wereldoorlog voortgezet.

De Poolse vliegers

Onder de gevallenen ook Polen van neergeschoten vliegtuigen. Veelal waren dit vliegtuigen van Poolse squadrons die als een Poolse eenheid opereerden binnen de RAF. Heel specifiek zijn hier ook graven te vinden van het recent in het IJsselmeer geborgen vliegtuig (lees meer).

Het programma is:

 • 10.30hrs. Assemble at the reception area of the Nieuwe Oosterbegraafplaats
 • 10.45hrs. Depart for the Commonwealth War Graves section.
 • 10.55hrs. Introduction by The Reverend Dr. Lance Stone.
 • 11.00hrs. Act of Remembrance – last Post – One Minute Silence.
 • 11.05hrs Wreath Laying and Address.
 • 11.30hrs. Coffee at the reception rooms.

Onderstaand nog enkele beelden van de herdenking van 2016.

 

nov
12
zo
Kult; Poolse Punk Rock in het Paard in Den Haag @ Paard
nov 12 @ 19:00 – 21:30

Begonnen in 1982 als alternatieve rock of punk rock kan je nu, 35 jaar later, spreken van ´mainstream´ als je praat over Kult. Hun albums halen dan ook stevast grote verkoopaantallen waardoor ze goud of platina worden.

Deze rockband met geschiedenis is op zondag 12 november te bewonderen in de grote zaal van het Paard in Den Haag waar ze een tour afsluiten. Volgens de aankondiging op de site van het Paard:

In thuisland Polen heeft Kult een legendarische status. ‘Het systeem’ bekritiserend, brachten zij hun publiek punkmuziek, die later vermengd zou worden met verschillende andere stijlen. Denk hierbij aan een mengelmoes van rock, ska, jazz, reggae en zelfs poëzie.

Noem het sferisch provoceren, noem het een muzikaal statement maken, maar noem het vooral bij de goede naam: Kult!

De band werd geboren in 1982 en trad voor het eerst op in de Remont Club in Warschau. Daar maakte Kult al een onuitwisbare indruk. Vanaf dat moment stond de band van Kazik Staszewski, voormalig zanger van Novelty Poland, bekend om de sfeer die zij tijdens concerten creëerden en de kenmerkende onorthodoxe teksten in hun songs.

De teksten van de band zijn in het Pools en daarmee lijkt de Poolse gemeenschap in Nederland een belangrijke doelgroep voor het concert. Toch kan het ook zonder de teksten te verstaan een leuke muziek ervaring bieden. Luister ter kennismaking naar onderstaande albums, één uit het begin van de carrière en het meest recente uit 2016.

Hieronder van Spotify het album 'Posłuchaj to do ciebie' oorspronkelijk uit 1987, een toch wat 'Madness' aandoende beleving:

En het album Wstyd dat samen met Wstyd Supplement verscheen in 2016:

En Wstyd op YouTube:

De tour van Kult langs steden in Polen en Europa:

Bron afbeeldingen site Kult

nov
16
do
Benefietconcert voor Stichting Poolse Weeskinderen Naarden @ Comenius Museum
nov 16 @ 18:00 – 22:00

Benefietconcert voor Stichting Poolse Weeskinderen Naarden

Op donderdag 16 november a.s. organiseert Stichting Poolse Weeskinderen Naarden het inmiddels traditionele Benefietconcert. Vanuit Polen in Beeld bevelen we dit concert van harte aan omdat, u niet alleen een mooi concert kan bijwonen in het prachtige Comenius Mausoleum, ditmaal verzorgd door Julian Cardenas, harp.

U draagt namelijk bij aan het goede doel van de stichting namelijk de ondersteuning van twee tehuizen in Puławy en Garbów.

Voorafgaande aan het concert kan wederom worden ingetekend op een 2-gangen theatermenu (incl. 2 glazen wijn) dat met zorg voor u is samengesteld door Restaurant Acquavite.

Na afloop van het concert staat er, zoals te doen gebruikelijk, een drankje met wat lekkers voor u klaar en kunt u de (wissel) tentoonstellingen in het Comenius Museum bekijken

Noteer deze dag alvast in uw agenda of boek nu al via veronicasmelt@gmail.com

 • Concert € 22,50
 • Concert + diner € 60,–

Over Stichting Poolse Weeskinderen Naarden

De Stichting heeft als doel het ondersteunen van twee tehuizen in Garbόw en Puławy. Er wordt geheel gedraaid op de inzet van vrijwilligers.
Middelen werden en worden op velerlei wijzen verkregen, bijvoorbeeld door verkoop van spulletjes op braderieёn, een jaarlijks Benefietconcert, sponsordiners, bridgedrives, bezoeken van Sinterklaas aan particulieren en instellingen en het aanschrijven van particuliere fondsen en serviceclubs.

Tot en met 2016 werd op die wijze ruim €. 450.000,– in geld en natura bijeengesprokkeld waarvan ca. €. 7.500 opging aan noodzakelijke kosten, waaronder 1 klein en 3 grote transporten.

SPWN is door de Belastingdienst erkend als algemeen nut beogende instelling (ANBI) waardoor giften aftrekbaar zijn. Jaarlijks stelt een accountant om niet de jaarrekening op. Deze wordt op verzoek aan donateurs toegezonden.

Lees op de site wat in al die jaren met dit geld is bereikt.

De weeshuizen

Puławy

In een verouderd gebouw, liggend aan de grootste doorgangsweg van Puławy, is momenteel, naast plaats voor 45 kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 23 jaar, alsook naschoolse opvang voor ca. 60 kinderen. Met hulp van ca. 60 (parttime) medewerkers houdt directeur Mgr.Lech Pieckarz de zaak draaiend en ontvangt hiervoor een uiterst karige staatsbijdrage die, als alle lopende kosten van huisvesting/loonkosten/energie/voedsel zijn betaald, helaas niet toereikend is voor aanschaf van kleding/schoenen en uitjes. Derhalve is de steun van sponsoren nog altijd onontbeerlijk.

Garbów

Op een groot omheind terrein, zijn, in een voormalig landhuis en nieuwbouw van eind jaren 90, momenteel 61 kinderen ondergebracht in de leeftijd van 5 tot en met 23 jaar. De Staat heeft ze hier geplaatst omdat de gezinnen, waaruit ze afkomstig zijn, niet in staat worden geacht hen een adequate verzorging te bieden. Naast de directrice Ms Małgorzata Białogrzywy staan nog 60 (parttime) verzorgers(sters) borg voor een liefdevolle begeleiding naar volwassenheid. Voor educatie (bij gebleken aanleg t/m Universiteit) en verzorging alsook onderhoud gebouwen/loonkosten/ energie wordt een minimale staatsbijdrage verstrekt die helaas nog steeds niet toereikend is voor kleding/schoeisel en zaken die het leven veraangenamen. Reden waarom nog altijd een beroep op sponsoren moet worden gedaan.

Over Julian Stiven Cardenas Veloza

 

Julián Stiven Cárdenas Veloza werd geboren in Bogotá, Colombia. Hij begon zijn klassieke harpstudie bij de Batuta Foundation en het Conservatorium aan de Nationale Universiteit van Colombia alwaar hij bij Bibiana Ordon͂ez zijn Bachelors haalde.

Recentelijk behaalde hij , aan het Conservatorium Amsterdam, bij Erika Waardenburg zijn Masters.
Naast free-lancer is hij lid van de Academy van het NedPho alsook het “Grachtentrio”, een ensemble dat sinds 2015 overal in Nederland concerten geeft, en eerste harpist in het Nationaal Jeugdorkest.

Julián won diverse prijzen zoals de 1e prijs en Audience Award en Lyon & Healy Award bij de 2e Latin American Harp Competition of Santa Catarina in Brazilië (2011). De 3e prijs in de First Ibero-American Harp Competition in Argentinië (2014)

Julián gaf en geeft concerten en lezingen tijdens verschillende festivals en educatieve programma’s in Colombia zoals First regional harp meeting (Manizales 2015), Festival “The harp takes Ibague” (2014), Compensar “Itenerant Music program” (Bogotá 2012, 2014) Harp teacher at Butata Foundation (Villavice 2010), Gastoptredens in het culturele programma “Tentaciones” van HJUT radiostation (Bogotá 2014) en tijdens het X Rio Harp Festival (Brazil 2015)

Hij soleerde bij het Symphonie Orkest FEMUSC (Brazilië), het Conservatioriumorkst van Ibagué in Colombia en het Jeugdorkest van Butata Meta (Villavicencio)

Julián speelt die avond:

 • Georg Friedrich Händel   (1685-1759)
  Concert voor harp in Bes groot

  • Andante Allegro
  • Larghetto
  • Allegro moderato 
 • Mikhail Glinka   (1804-1857)
  La separation
 • Louis Spohr   (1784-1859)
  Fantasie in c klein
 • Nino Rota   (1911-1979 )
  Sarabande e Toccata
 • Paul Hindemith   (1895–1963)
  Harp Sonata

  • Mäßig schnell
  • Lebhaft
  • Lied: Sehr langsam
 • Mily Balakirev   (1837-1910 )
  The Lark
 • Gabriel Fauré   (1845-1924 )
  Une Chatelaine en sa tour

Bron foto: http://juliancardenasv.blogspot.nl/

 

nov
25
za
6:10 to Eindhoven – Pools theater in het Laaktheater @ Laaktheater, Den Haag
nov 25 @ 19:00 – 20:30

6:10 to Eindhoven - Zaterdag 25 en zondag 26 november

"6:10 to Eindhoven" is een theaterproject van de Poolse acteurs Carolina Sokołowska en Wojtek Cecherz. In hun toneelstuk zijn ze op zoek naar antwoord op de vraag: wat in deze tijd emigratie is? Hoe voelt een mens zich als hij ervoor kiest in een ander land te gaan wonen? Hoe ziet het dagelijkse leven er dan uit?

Het stuk is Pools gesproken en voorzien van Nederlandse boventiteling.

lees hier over de andere films in het Laaktheater.