fbpx

Polen als volgend welvarend land?

Ruchir Sharma argumenteert in een opiniestuk op New York Times dat Polen zich als volgende welvarend land zich aandient. In zijn woorden 'the next economic powerhouse'. Sharma is schrijver van het boek “The Rise and Fall of Nations: Forces of Change in the Post-Crisis World,” en chief global strategist bij Morgan Stanley Investment Management.

Wat is een welvarend land?

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn er zo'n 40 landen die een welvarende of ontwikkelde economie hebben. Hun definitie is erg complex maar de rode lijn volgens Sharma is dat deze landen een inkomen per hoofd van de bevolking hebben van 15.000 dollar of meer.

Na de transitie van communisme naar democratie in 1991 is de economie gemiddeld 4% per jaar gegroeid. In die ruim 25 jaar is er altijd sprake geweest van groei en geen één keer van krimp, of negatieve groei zoals economen dat zo mooi noemen. Het gemiddelde inkomen is in die tijd gegroeid van 2.300 dollar naar bijna 13.000 dollar nu. Sharma verwacht dat de 15.000 dollar rond 2020 gehaald wordt.

Groei is niet vanzelfsprekend

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er maar weinig landen die de ontwikkeling hebben weten door te maken naar 'welvarend'. Het begon met de Zuid-Europese landen en daarna in Azië: Japan, Zuid Korea en Taiwan.

Andere landen die de opmars maakten waren landen zoals Brazilië en Mexico begin jaren tachtig en Indonesië en Thailand in jaren negentig. Die hebben groeistuipen gehad van meer dan de gemiddelde 4% van Polen, om vervolgens met schulden en een crisis te blijven zitten.

De analist is positief over Polen omdat ze ten eerste met de shock therapie niet alleen snel hun economie hebben hervormd en daarmee afstand hebben genomen van Rusland. Daarna had Polen ook de discipline en instituties van de EU zich eigen gemaakt. Ook de grote ondernemers zijn volgens hem meer Amerikaans in hun ondernemerschap dan de Russische oligarchen.

Maakindustrie

Een andere reden waarom Sharma denkt dat Polen als eerste land 'welvarend' wordt is omdat de het land zijn weg omhoog vindt als land met maakindustrie. De maakindustrie vormt een steeds kleiner aandeel in de wereldeconomie. Deze wordt voor belangrijk deel ingevuld door China. Er zijn maar weinig 'maakindustrieën' die hun aandeel in de globale export zien groeien, daaronder bijvoorbeeld Zuid Korea, Tsjechië en Polen.

De andere groeiers leunen meer op de export van grondstoffen zoals olie en soja. Ze zijn daarmee gevoeliger voor de prijsschommelingen waaraan dit soort commodities onderhevig zijn.

Politiek

Natuurlijk is er de invloed van de politiek die de analist als een bedreiging ziet. Maar het begrotingstekort blijft volgens hem binnen de perken, de munt blijft stabiel en belangrijker de export blijft groeien en er is sprake van een handelsoverschot.

Powerhouse

Om deze redenen adviseert Sharma om verder te kijken dan China, India, Rusland of Brazilië. Polen met zijn maakindustrie 'is likely to be the next rich nation' en daarom is Polen 'the next economic powerhouse'.

Bronvermelding

Dit artikel is een bewerking van het opiniestuk op New York Times. Lees hier het hele stuk in het Engels.

De afbeelding is van de in Berlijn woonachtige Chileense illustrator Cristóbal Schmal en ook gebruikt bij het stuk van de New York Times.

Reacties zijn gesloten.