dec
6
vr
Jan Brokken en Clara Biermasz: De Poolse ambassadeur @ Theater de Winsinghhof
dec 6 @ 20:15 – 21:15
Jan Brokken en Clara Biermasz: De Poolse ambassadeur @ Theater de Winsinghhof

Jan Brokken en Clara Biermasz: De Poolse ambassadeur

schrijver Jan Brokken en pianiste Clara Biermasz bundelen hun krachten ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van boekhandel Daan Nijman in Roden en Groningen.

Op vrijdag 6 december in Theater de Winsinghhof in Roden (Dr) organiseert de boekhandel een jubileumconcertlezing. Rond een van de hoofdrolspelers uit De rechtvaardigen, bouwden Jan Brokken (tekst) en de fameuze Chopin-vertolkster Clara Biermasz (piano) een programma. De hoofdrolspeler is de Poolse ambassadeur in Japan, graaf Tadeusz Romer. Het programma bevat tekstfragmenten en werken van Frédéric Chopin.

De Nederlandse pianiste Clara Biermasz studeerde aan de conservatoria van Utrecht, Boedapest en Wenen en won de eerste prijs op het Prinses Christina Concours 1996. Zij woont in Wenen maar treedt overal op de wereld op en geldt als een van de grootste Chopin-vertolkers. Ze is ook artistiek directeur van het Chopin Festival dat in 2018 het licht zag en in 2019 in Groningen neerstrijkt.

Jan Brokken: ‘Ik hoorde haar in Den Haag twee Nocturnes uitvoeren en was meteen helemaal weg van haar. Als u me niet gelooft: een van die Nocturnes staat op de website van Theater de Winsinghhof, bij de aankondiging van ons programma op 6 december.’ Het is de eerste keer dat Jan Brokken en Clara Biermasz het programma De Poolse ambassadeur uitvoeren. In 2020 gaan ze ermee op tournee in binnen- en buitenland.

De rechtvaardigen

In ‘De rechtvaardigen’ beschrijft Jan Brokken het verhaal van de Nederlandse consul, Jan Zwartendijk. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte deze consul in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog.

De Poolse ambassadeur

De details van het jubileum concert en lezing:

 

feb
28
vr
Trio Bałdych-Courtois-Telderman @ Paradox
feb 28 @ 20:30 – 22:30
Trio Bałdych-Courtois-Telderman @ Paradox | 's-Hertogenbosch | Noord-Brabant | Nederland

Nieuwe optredens samenwerking Bałdych, Courtois en Telderman

De samenwerking van Adam Bałdych met Rogier Telderman en Vincent Courtois tijdens het Sound of Europe festival had al een vervolg in een aantal optredens in 2019. Daar komt in 2020 in iedwer geval nog een optreden bij in Paradox in Tilburg.

 

mei
3
zo
Bevrijdingsconcert; OVERleven en dood @ Grote Kerk, Emmen
mei 3 @ 17:00 – 18:30
Bevrijdingsconcert; OVERleven en dood @ Grote Kerk, Emmen

Bevrijdingsconcert; OVERleven en dood

Stichting Vocalin Drenthe organiseert een bevrijdingsconcert met als titel OVERleven en dood. In 2020 is het 75 jaar geleden dat Emmen door Poolse troepen werd bevrijd. Het concert staat voor een belangrijk deel in het teken van onze Poolse bevrijders.

Tijdens dit concert wordt het Requiem van Fauré en een aantal delen van The Peacemakers van Karl Jenkins uitgevoerd. De uitvoering vindt plaats op zondag 3 mei om 17.00 uur in de Grote Kerk te Emmen.

Requiem van Fauré en The Peacemakers van Karl Jenkins

Fauré componeerde het werk tussen 1887 en 1890 en het werd zijn bekendste langere werk. De beroemdste stukken uit het Requiem zijn de ‘Hostias’-solo van de bariton in het ‘Offertorium’, de sopraanaria ‘Pie Jesu’ en het ‘Libera Me’.

The Peacemakers van Karl Jenkins is een ode aan mensen die streven naar wereldvrede zoals Martin Luther King, Nelson Mandela, Moeder Theresa, Ghandi en de Dalai Lama.
The Peacemakers bestaat uit 17 stukken.

De mooiste delen van dit werk worden door het projectkoor Vocalin Drenthe uitgevoerd.

Stichting Vocalin Drenthe heeft als doel culturele activiteiten op muzikaal gebied, voor alle leeftijdsgroepen te ontplooien. De algehele leiding is in handen van dirigent Roelof Bosma.

Solisten en begeleiding

  • Wendy Roobel - sopraan
  • Jasper Schweppe - bariton

Het Ensemble Conservatoire (symfonieorkest) verzorgt tijdens de concerten de begeleiding.

De organisatie is in handen van stichting Vocalin Drenthe.