De aquarellen van Michał Jasiewicz

De aquarellen van Michał Jasiewicz

Dankzij een expositie van zijn werk in de galerie Wieża Sztuki (Kunsttoren) in Kielce maakten we kennis met het werk van de kunstenaar Michał Jasiewicz: Architect by profession. Watercolorist by passion.

Michał Jasiewicz (1977 Nowy Sącz) is architect van beroep. Tegelijkertijd houdt hij zich op een professioneel niveau bezig met schilderen al beschouwd hij het als een hobby, een passie en een levensstijl. In contrast met zijn technische opleiding en achtergrond beschouwt hij aquarellen als een categorie van schilderkunst in plaats van grafisch werk volgens zijn eigen website.

Een voor ons opvallende opvatting omdat veel van zijn werk in eerste oogopslag fotorealistisch lijkt. Lijkt want hoe langer je er naar kijkt, hoe impressionistischer het wordt. Details verwateren in kleurige toetsen van de waterverf die inzichzelf niets gemeen lijken te hebben net de vorm die ze verbeelden.

Architectuur en steden

Jasiewicz maakt regelmatig gebruik van architectuurelementen in zijn werken, hoewel ze zelden het dominante onderwerp zijn. Vaak maken de gebouwen deel uit van een breder cultureel landschap. Het samenspel tussen de natuurlijke omgeving en menselijke invloeden stellen de kunstenaar in staat om een ​​half-realistische, half-poëtische visie op de wereld te maken. Het uitgangspunt is altijd de natuur en de echte wereld onderworpen aan een vrij grote subjectivering. Michał Jasiewicz is een realistische schilder. Hij schildert wat hij ziet zoals hij het ziet en voelt.

De verstopte straten van grote steden, geschilderd met tegelicht, zonovergoten straatjes, dromerige pleinen of juist landelijke huizen. Landschappen vervagend naar de horizon, winterlandschappen met contrastrijke schaduwen van mensen of bladloze bomen.

Michał Jasiewicz wordt vaak uitgenodigd om schilderworkshops en live aquarellensessies te houden, zowel in Polen als in het buitenland. Veel van zijn werk bevindt zich in Europese, Chinese en Amerikaanse collecties.

Bekijk zijn werk

We maakten online een kleine galerij met wat van zijn werk. In de galerij vooral aandacht voor werk uit Polen maar op zijn eigen site is ook veel werk uit Frankrijk te vinden en ver daar buiten.

Bijzonder is zijn impressie van de brand in de Notre Dame:

Voor kerst 2019 mogen wij een van zijn afbeeldingen gebruiken als 'kerstkaart'.

Op de gebruikte aquarellen op onze website ligt het copyright bij Michał Jasiewicz. We hebben zijn toestemming om ze te gebruiken.

Reacties zijn gesloten.