Expositie over het beeld van de vrouw: Venus my Friend

Expositie over het beeld van de vrouw: Venus my Friend

Venus van Willendorf (via Wikipedia)

Beata Marcinkowska laat zich in haar werk inspireren door de Venus van Willendorf, een  30.000 jaar oud terracotta beeldje. Het is een symbool van prehistorische schoonheid tot het moment dat spiegels kwamen, modetrends en fotografie.

Prehistorische schoonheid

Het schoonheidsideaal van toen staat ver van wat vandaag het schoonheidsideaal is. Waar dit vrouwenbeeld lange tijd in de culturele evolutie synoniem was met kracht en vruchtbaarheid, zien we dat nu enkel nog als een plompe vrouw zonder eigen gezicht.

Hoe kan dit beeld ons tot nadenken stemmen over het schoonheidsideaal van onze tijd waarin de beeldcultuur met Instagram, Snapchat en YouTube influencers domineert? En wat zegt het over de rol van de vrouw als drager van het leven? En kan dit nadenken ook met humor? Dit is wat Beata met haar werk wil triggeren.

Over Beata Marcinkowska

De kunstenares woont en werkt in Łódź, heeft een PhD in Fine Arts en is docent Visual Arts aan de Strzemiński (vernoemde naar de beroemde kunstenaar) Academie in Łódź. Ze houdt zich bezig met de identiteit en de verschillende symbolen verbonden aan de hedendaagse beeld over het lichaam. Ze geeft artistieke workshops aan kinderen, teenagers en volwassen en heeft een aantal publicaties op haar naam staan. Ze is ook bestuurslid van de Unesco  International Society of Education through Art in Polen en actief in ‘ Frakcja’,  een groep van vrouwelijke kunstenaars en kunstwetenschappers van alle generaties.

De tentoonstelling

In de Poolse Bibliotheek in Amsterdam is een expositie te zien van haar werk. Deze expositie wordt op vrijdagavond 4 oktober om 19:00 geopend door Otto van Veen, Honorair Consul van de Republiek Polen in Nederland. In loop is van 18:00. De Poolse Bibliotheek (Polska Biblioteka) is te vinden in het Astoria Gebouw, Keizersgracht 174, 1016DW Amsterdam. Laat op Facebook weten of je gaat!

De tentoonstelling is nog te zien tot 25 oktober. Kijk voor toegang tot de bibliotheek op hun website:

Biblioteka Polska
Poolse Bibliotheek
Keizersgracht 174
1016 DW Amsterdam
Tel. 020-6276868
www.bibliotekapolska.nl
info@bibliotekapolska.nl

Reacties zijn gesloten.