Palm in het hartje van Warschau

Palm in het hartje van Warschau

Een kunstmatige dadelpalm staat midden op een druk verkeersplein als herinnering aan de vele Joden die ooit Warschau 'thuis' noemden.

Joanna Rajkowska, een Joods-Poolse kunstenaar, ontwierp en construeerde de kunstmatige dadelpalm in 2002. Na een bezoek aan Jeruzalem en het zien van de palmbomen die het landschap bezaaide, besloot ze dat beeld te gebruiken om een ​​vaak vergeten fragment van het culturele erfgoed van Warschau te eren. Het eindresultaat is een boom genaamd Greetings from Jerusalem Avenue .

Aanvankelijk was Rajkowska van plan om een ​​rij palmen langs het steegje te plaatsen, maar financiële en politieke problemen dwongen haar om er maar één te houden. De inwoners van Warschau hadden tegenstrijdige meningen over haar installatie.Sommigen wilden dat het bleef en anderen protesteerden tegen het feit dat het zou staan ​​op een plek waar traditioneel kerstbomen werden gebouwd.

Nadat de palm officieel was geïnstalleerd, werd het al snel een oriëntatiepunt van de stad. De meeste mensen werden er blij van en de boodschap waar de palm voor stond. Een jaar na zijn debuut stemde 75 procent van de ondervraagden in de lokale bevolking voor behoud ervan.

 

Foto verantwoording:
> Romazur [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons
> Aisog [Public domain], from Wikimedia Commons

Reacties zijn gesloten.