Omvangrijk archief met pareltjes van films, documentaires en animaties te streamen

Omvangrijk archief met pareltjes van films, documentaires en animaties te streamen

In een samenwerking van het Poolse filminstituur, de productiemaatschappij WFDiF en de tekenfilmstudio uit Bielsko Biala zijn er 3500 films en documentaires online beschikbaar. Via de website https://35mm.online/en zijn digitaal gerestaureerde 35 milimeter films beschikbaar als stream. De website maakt registratie mogelijk als particulier voor gratis gebruik en zakelijk voor publieke vertoningen.

Klassiekers van bijvoorbeeld Kielowśki en Wajda

Van een, ook in Nederland bekende naam als Wadja bevat de site 12 films waaronder de beide klassiekers Man van Marmer (1976) en Man van IJzer (1981). De recentste film van Wajda is Galop (1995). Van Kieślowski bevat de site bijvoorbeeld zijn magnus opus Trois Couleurs: Bleu, Blanc en Rouge (1993, 1993 en 1994). De twee dekalogen die hij uitwerkte tot een iets langere film bevat de site ook: Een korte film over moord (1987) en Een korte film over liefde (1988).

Naast deze grootheden bevat de site ook werk van in Nederland minder bekende regisseurs.

De periode met materiaal gaat zelfs terug tot 1946 met een documentaire zoals 'De brug' over de herbouw van de Poniatowskibrug in Warschau na de oorlog. Het materiaal en loopt tot de film Striemen (Pręgi) uit 2004 in een periode van de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Heerlijk bladeren door filmjournaals en animaties

Naast genoemde schatkamer van films bevat de site ook filmjournaals vanaf zo vroeg als 1945. Zie hier het filmjournaal waarin de Opstand van Warschau wordt herdacht een jaar na dato. Of juist de andere kant van het spectrum, een journaal uit 1994 bij de vijftigste herdenking met de herbegrafenis van generaal Tadeusz Bor-Komorowski.

Van een ander kaliber, maar net zo lekker grasduinen en bladeren zijn de animaties. Wat dacht u van Moto-Gas? Een animatie van nog geen tien minuten uit 1963(!) over het vervuilende karakter van de automobiel. Natuurlijk bevat de site ook animaties voor kinderen zoals de klassieker over het hondje Reksio.

Engelse ondertitels

Zoals u begrijpt hebben we niet alle 3500 titel gecontroleerd maar de alle hier genoemde titels zijn voorzien van Engelse ondertitels voor het die het Pools niet (voldoende) machtig zijn om het in het Pools te bekijken.

Still uit het filmjournaal uit 1945
Still uit Moto-Gas
Still boven dit bericht toont Juliette Binoche in Bleu. Alle stils via de site 35mm.online

Reacties zijn gesloten.