fbpx

Film The Zookeepers Wife nu op Netflix

Film The Zookeepers Wife nu op Netflix

Tijdens de Duitse bezetting van Polen verborg Antonina Żabiński, de vrouw van de directeur van de dierentuin in Warschau, tientallen Joden voor de Duitse bezetter. De Amerikaanse auteur Diane Ackerman schreef hierover een boek wat vervolgens in 2017 verfilmd werd als The Zookeepers Wife. De film is in Nederland beperkt te zien geweest maar is nu beschikbaar op Netflix.

Van het boek werden wereldwijd meer dan 500.000 exemplaren verkocht. In de Verenigde Staten stond het 54 weken in The New York Times-bestsellerlijst. In Nederland verscheen het onder de titel Antonina’s Dierentuin. Ook is de film op DVD verkrijgbaar.

De film is een Amerikaans, Brits, Tsjechische productie en de rollen van Antonina en Jan Żabiński worden in de film vertolkt door Jessica Chastain en de Belg Johan Heldenbergh.

De The Zookeepers Wife in een nutshell

Jan Żabiński

De dierentuin van Warschau werd in 1928 in de wijk Praga op de oostoever. Bij de bombardementen tijdens de Duitse inval in september 1939 werd ook de dierentuin gebombardeerd waarbij veel dieren omkwamen. Daarna wordt de dierentuin gesloten. Directeur Jan Żabiński redde samen met zijn vrouw Antonina en hun zoon Ryszard, meer dan 300 joden. Ze verborgen ze in de lege hokken en hun eigen villa. Bedenk daarbij dat in Nederland op het verbergen van Joden slechts gevangenisstraf stond. In Polen volgde onherroepelijk de doodstraf voor de redder en vaak ook voor de familie of omgeving.

Behalve het verbergen van Joden was directeur Żabiński ook actief in het verzet. Zij vrouw vernam pas na de oorlog dat haar man met een groep actief was in saboteren van treinen. Ook hielp hij met het inrichten van schuilplaatsen op andere plekken in de stad.

Voor hun werk werden Antonina en Jan Żabiński opgenomen in de lijst van Righteous Among the Nations:

On September 21, 1965, Yad Vashem recognized Jan Zabinski and his wife, Antonina Zabinska, as Righteous Among the Nations. On October 30, 1968 Dr. Jan Zabinski planted a tree on the Mount of Remembrance.

Tekst van website Yad Vasem

Wie meer wil weten over dit bijzondere verhaal kan het leesfragment Poolse dierentuin verborg tientallen Joden lezen op Historiek.net of de verklaring op de site van Yad Vasem. Beide afbeeldingen van het echtpaar Żabiński via de site van Yad Vasem.

Reacties zijn gesloten.