fbpx

Valley of the Gods van Lech Majewski

Valley of the Gods van Lech Majewski

Op 17 september komt de film Valley of the Gods uit in filmtheaters en op Picl. Deze film van de Poolse regisseur Lech Majewski heeft in de hoofdrollen onder andere John Malkovich. Opnieuw kiest de regisseur daarme voor de samenwerking met een oude rot in het vak na de eerdere film The Mill & The Cross met Rutger Hauer.

Aarde versus kapitalisme

Op het zwarte scherm verschijnt de tekst van het scheppingsverhaal van de Navajo over een ‘Giant stone figure’ gevolgd door een stoïcijns in de camera kijkende man met lange grijze haren, waarschijnlijk een Navajo. Omlijst met stemmige muziek volgen sfeerbeelden van rotsformaties, waarschijnlijk de ‘Valley of the Gods’. Dit is zandstenen vallei in de buurt van Mexican Hat in San Juan County, in het zuidoosten van Utah, Verenigde Staten en land van de Navajo Nation. De entourage is neergezet.

Dan komt een stuwende en donkere gitaarslag op. Zang begint met een ruwe donkere stem. We herkennen het nummer ‘Death of a Love’ van John Porter en Anita Lipnicka en we zien een SUV over een weg rijden tegen de achtergrond van de zandstenenformaties. De kijker wordt het verhaal in getrokken. Een roadmovie tegen deze fotogenieke achtergrond? Maar wie Majewski kent, weet dat het geen simpele vertelling wordt. Dat wordt duidelijk als bij een nachtelijke stop de bestuurder van de SUV observeert hoe de man met de grijze haren zand strooit op een pinautomaat. Op kleine schaal een clash of cultures: aarde versus kapitalisme. Daarmee is deze simpele scene een voorbode voor de rest van de film.

De personages

De bestuurder is John (Josh Hartnet), een copywriter bij het bedrijf van Wes Tauros (Malkovich). Tauros is de rijkste man ter wereld en wil John wil zijn biografie schrijven. John wil weten hoe het is om de rijkste man op aarde te zijn die alles kan bereiken met zijn geld. Wes Tauros maakt duidelijk dat hij met geld niet het verlies kan goed maken wat hij heeft geleden. Zo leeft hij, geïsoleerd in zijn landhuis, dat letterlijk boven de werkelijkheid uitsteekt waar hij laat zien hoe mensen gevangen zitten in hun routine.

Tauros wil het heilige land van de Navajo’s onteren door de Valley of the Gods te exploiteren voor de winst van uranium maar zoals de trailer (zie hieronder) al laat zien ‘zullen de Goden dat niet toelaten’, de rotsen die al onteerd zijn in een bizarre sexscene.

Majewski's kunst

Als een boek opgedeeld in twaalf hoofdstukken verteld Majewski de worsteling van John om in het reine te komen met zijn vrouw die hem heeft verlaten, verweven met de strijd van Tauros met zijn verleden en de strijd tussen het geld en de traditie van de oorspronkelijke bewoners van Noord Amerika.

Majewski laat zien dat film een combinatie is van een visuele kunstvorm met een literaire verteltechniek. Hij slaagt er in een belangrijk thema op een bijzondere manier te presenteren en laat daarbij veel over aan de kijker. Het is een film die je moet ondergaan en dat gaat het beste op het grote scherm van het filmtheater.

Pools

De Muziek is, naast deal genoemde track van Porter en Lipnicka, verzorgd door Kaczmarek. Hoewel een internationale productie, is een groot deel van de cast van Poolse origine en daarmee opnieuw een internationaal visitekaartje voor de Poolse film.

De film is vanaf 17 september te zien in 13 filmtheaters in Nederland of via Picl, de streamingdienst van de filmtheaters.

Reacties zijn gesloten.