Bruno Schulz-avond op 23 mei in de UvA -Bibliotheek

Bruno Schulz-avond

Op 23 mei van zes uur tot half negen 's avonds is in de Doelenzaal van UvA -Bibliotheek een Bruno Schulz-avond.  De avond zal in het teken staan van deze Poolse schrijver en kunstenaar, waarbij bijzondere aandacht geschonken zal worden aan 'Brieven', een uitgave die recentelijk verscheen in de serie Slavische Cahiers.

Cover Brieven Bruno SchulzSchulz was een getalenteerd proza-schrijver, die tot de belangrijkste Poolse schrijvers van de twintigste eeuw behoort. Zijn romans verwierven internationale bekendheid. Schulz was tevens een actief briefschrijver en zijn correspondentie met andere kunstenaars en auteurs is van groot (literair)historisch belang. De brieven geven een goed beeld van Schulz' kenmerkend rijke, poëtische stijl. Dit jaar werden de brieven voor het eerst naar het Nederlands vertaald door maar liefst tien verschillende vertalers.

Kort over Schulz

Schulz werd geboren in Drohobych op 12 juli 1892.  Schulz kwam weinig buiten Drohobych, een plaatsje in de buurt van Lwów (of Lemberg, tegenwoordig Lviv) in de huidige Oekraïne en toen Pools grondgebied. Hij wordt op 19 november 1942 vermoord door een lid van de Gestapo.

Zowel voor zijn teksten als zijn beeldende kunst putte hij uit indrukken uit het dagelijkse leven van Drohobych. Naast de nu gepubliceerde brieven is zijn oeuvre als schrijver beperkt tot een paar bundels met korte verhalen.


Voor dat hij zich als schrijver profileerde, was Schulz al actief als beeldend kunstenaar. Hij werd onder andere geroemd door de grote schilder van die tijd Stanisław Ignacy Witkiewicz.

Op Culture.pl is in het engels een uitgebreide biografie te lezen.

Programma en locatie

  • 18.00 - 18.15u: Inloop (met koffie en thee);
  • 18.15 - 18.30u: Opening en welkom door Elzbieta Niemczuk-Weiss (UvA), Susan van Oostveen (Pegasus)
  • 18.30 - 18.45u: Waarom een uitgave van Schulz' Brieven - Presentatie door Kris van Heuckelom (KU Leuven), samensteller van de bundel
  • 18.45 - 19.00u: Vertaler Paul Hulsenboom (Radboud Universiteit) over het vertalen van Schulz
  • 19.00 - 19.30u: Pauze met broodjes en boekverkoop
  • 19:30 - 20.00u: Vertoning van de Engelse animatiefilm 'Street of Crocodiles', met korte inleiding door André Roosen (UvA)
  • 20.00 - 20.30u: Borrel

Locatie: Doelenzaal, UvA -Bibliotheek, Singel 425, Amsterdam

De organisatie verzoekt u vriendelijk zich voor dit evenement aan te melden via deze link.

Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door:
  UvA  Poolse Ambassade    Levende Talen  null

Het boek met de Brieven van Bruno Schulz is verkrijgbaar via bijvoorbeeld bol.com net als enkele van zijn eigen werken:

Reacties zijn gesloten.