fbpx

Het poëzieinfuus van Pieter Steinz: Wisława Szymborska

Pieter Steinz, oud-Chef Boeken van NRC Handelsblad, heeft de progressieve spierziekte ALS en verbindt het verloop van zijn ziekte met de boeken die hij (her)leest en waarover hij eens in de twee weken schrijft in de NRC en op nrc.nl. Op 11 mei 2015 was daar het poëzieinfuus van de Poolse dichteres, en Nobelprijswinnares, Wisława Szymborska (1923-2012).

Einde en Begin van Szymborska

Om precies te zijn leest hij de bundel Einde en Begin. Zelf beschrijft Pieter Steinz deze bundel als volgt:

"Einde en begin, uit het Pools vertaald door Gerard Rasch, behoort tot de boeken die je keer op keer uit de kast kunt trekken. Er is altijd wel een aanleiding. Bomaanslag in het nieuws? Grijp naar ‘De terrorist – kijkt’, waarin ze registreert wie er in en uit een café lopen waar een explosief zal afgaan. Vluchtelingenstromen op de tv? Huiver bij ‘Enkele mensen’, met de omineuze regel ‘Voor hen ligt een of andere weg die nooit de goede is’. Writer’s block? Lees ‘De vreugde van het schrijven’ en vooral de verzen ‘Een oogwenk zal zo lang duren als ik wil,/ ik kan hem opdelen in kleine eeuwigheden’. Verliefd? Pak ‘Liefde op het eerste gezicht’ of ‘Gelukkige liefde’, de mooiste ode aan een langdurige relatie die ik me kan voorstellen."

Zijn volledige verhaal is te lezen op nrc.nl of via de afbeelding bij dit bericht.

Geïnspireerd geraakt door Pieter Steinz? De bundels van Szymborska zijn nog steeds verkrijgbaar. Hieronder de genoemde bundel Einde en Begin.

Reacties zijn gesloten.