Enigzins verbaasd keken we naar het NOS journaal "Hoe een Ierse brouwerij ’s werelds oudste alcoholische drank nieuw leven inblaast". In Polen is de drank, daar miód pitny genoemd, nooit weggeweest en zijn er verschillende smaken verkrijgbaar. Een kleine introductie voor als je naar Polen gaat en wilt kennismaken met deze lekkernij (18+ uiteraard).
Miód pitny
Miód pitny is een alcoholische drank die wordt gemaakt van honing, water en gist. Het is een traditionele drank in Polen, maar wordt ook in andere landen geproduceerd, zoals Duitsland, Oostenrijk en Slowakije. De naam verwijst naar de grondstof van de drank: Honing, miód in het Pools. De toevoeging 'pitny' dat het een drankje is ter onderscheid van gewone honing.
Miód pitny wordt meestal gemaakt van bijenhoning, maar kan ook gemaakt worden van andere soorten honing, zoals van hommels. De honing wordt gemengd met water. Dit mengsel heeft most. Hierbij gaat gist en volgt vervolgens fermentatie. Deze duurt ongeveer twee weken. De drank krijgt daarbij een alcoholpercentage van ongeveer 15% tot 20%. Het heeft een zoete, honingachtige smaak. Miód pitny kan puur gedronken worden, maar wordt ook vaak gebruikt in cocktails en desserts.
Geschiedenis
Miód pitny wordt al eeuwenlang geproduceerd in Polen. De eerste verslagen van miód pitny dateren uit de 13e eeuw. Miód pitny was een belangrijke drank in de Poolse cultuur. Hij werd gedronken bij speciale gelegenheden, zoals feesten en huwelijken.
In de 19e eeuw nam de productie van miód pitny af. Dit kwam door de industrialisatie en de opkomst van andere alcoholische dranken, zoals bier en wodka. In de 20e eeuw werd miód pitny weer populairder. Dit kwam door de groeiende interesse in traditionele Poolse dranken.
Voor de liefhebber is er op YouTube het kanaal Kings of Mead met twee enthousiaste Poolse heren die het publiek laten kennismaken met miód maar ook een online cursus geven om het zelf te maken: negen lessen in het Poolse maar ook in vier afleveringen in het Engels.
Soorten miód pitny
Bereidingswijzen
De honing wordt bij de bereiding dus verdunt met water voordat de gist wordt toegevoegd. Afhankelijk van de hoeveelheid water wordt de miód stropiger (en sterker van smaak) of juist dunner.
Volgens de traditie wordt mede, afhankelijk van de mate van verdunning, in de volgende groepen verdeeld:
- Półtoraki - miód waarvan de most is gemaakt van één eenheid honingvolume verdund met een halve eenheid watervolume;
- Dwójniak - miód waarvan de most is gemaakt van gelijke volumedelen honing en water;
- Trójniaki - miód waarvan de most is gemaakt door voor iedere volume-eenheid honing, twee volume-eenheden water te gebruiken;
- Czwórniaki - miód waarvan de most is gemaakt door voor iedere volume-eenheid honing, drie volume-eenheden water te gebruiken.
Met smaakjes
Er zijn verschillende soorten miód pitny, afhankelijk van de gebruikte honing, de gebruikte kruiden en de fermentatietijd.
- Miód pitny tradycyjny: is de meest traditionele soort miód pitny. Hij wordt gemaakt van honing van bijen en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 15%.
- Miód pitny korzenny: is bereid met kruiden. De meest gebruikte kruiden zijn kaneel, kruidnagel, gember, peper, jeneverbes, vanille, rozenblaadjes, muntblaadjes, amandelen, citroen en sinaasappelschil.
- Miód pitny ziołowy is bereid met kruidige planten. De meest gebruikte kruiden zijn brandnetel, venkel, kamille, salie, rozemarijn en tijm.
- Miód pitny biały is een miód pitny met een lichte kleur. Hij wordt gemaakt van honing van bijen en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 15%.
- Miód pitny bursztynowy is een miód pitny met een amberkleur. Hij wordt gemaakt van honing van bijen en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 15%.
Een leuke herinnering
Deze eerste kennismaking helpt u hopelijk op weg als u de wondere wereld van het pallet aan smaken wilt gaan ontdekken of als u een fles wilt uitzoeken als geurig en smaakvol aandenken aan een bezoek aan Polen. Let dan ook op de bijzondere flessen. Voor de foto hadden we alleen de glazen fles maar er zijn ook mooie stenen kruiken die eventueel ook leeg nog als aardig aandenken kan dienen.
Kijk ook nog eens naar onze andere vakantietips voor Polen.
Een volgende keer kunnen we nog schrijven over Nalewka: Heerlijke kleurrijke hoog alcoholische dranken.