Pinnen in Polen: Voorkom onnodige kosten

Pinnen in Polen: Voorkom onnodige kosten

Aan het begin van de zomervakantie staat de NOS stil bij de 'verborgen' kosten van het pinnen in het buitenland. Ze geven ook voorbeelden voor Polen die wij hier even apart op een rijtje zetten.

Pinnen in Euro of Złoty?

Zowel in winkels als bij bankautomaten wordt je vriendelijk gevraagd of je het bedrag in Euro of de lokale munt, ze Złoty wil afrekenen. Heel vriendelijk natuurlijk deze service dat je in een oogopslag weet hoeveel je kwijt bent in Euro's. Maar let op. deze 'service', Dynamic Currence Conversion (DCC), kost wel gewoon geld! Volgens de NOS wel tot 12%.

Ons advies:

  1. Even een beetje hoofdrekenen. De huidige koers is rond de 4,35 PLN voor een Euro. Dus deel het bedrag door vier en je hebt een eerste indicatie hoeveel iets kost in Euro's. OK, je zit zo'n 10% te hoog maar beter dat het achteraf op je bankafschrift meevalt dan dat het tegenvalt.
  2. Een andere optie is natuurlijk een App op je telefoon om wisselkoersen om te rekenen. Polen is EU dus geen roaming kosten voor je mobiel.

Toeslag voor banken

Als je in het buitenland betaald in een vreemde valuta hanteren banken een kleine toeslag. Dit om wisselkoersschommelingen af te dekken dis kunnen plaatsvinden tussen het moment van pinnen en het daadwerkelijk innen van de bedragen onderling. Wat deze koersopslag is, kan je teruglezen bij de NOS of voor de actuele stand kijk je op de website van je eigen bank. Zo geeft bijvoorbeeld SNS op deze pagina een overzicht. Ook zij geven aan om in de lokale valuta te betalen. Overigens geven zij aan dat bij betaalautomaten vooral V-Pay wordt ondersteund maar in onze ervaring wordt een bankpas met Maestro ook gewoon geaccepteerd.

Cash nodig?

Hoewel pinnen wijd verspreid mogelijk is, en naar onze ervaring Polen voor liep op Nederland ten aanzien van contactloos betalen, heb je incidenteel nog wel cash nodig dus zorg dat je daar rekening mee houdt.

1 Response

  1. Wellicht een tip van de ook door de Consumentenbond gesignaleerde Engelse internetbankrekening www.revolut.com die werkt met een app en gratis (virtuele) credit card (debet card) waarbij je voor € 5,99 een fysieke kaart toegezonden kunt krijgen. Zie: https://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/revolut Goedkoper betalen en geen jaarlijkse kosten zoals vaak bij een andere credit card. De kaart heeft ook een interessante optie voor je reisverzekering.