fbpx

Pinnen in Polen: Voorkom onnodige kosten

Pinnen in Polen: Voorkom onnodige kosten

Aan het begin van de zomervakantie staat de NOS stil bij de 'verborgen' kosten van het pinnen in het buitenland. Ze geven ook voorbeelden voor Polen die wij hier even apart op een rijtje zetten.

Pinnen in Euro of Złoty?

Zowel in winkels als bij bankautomaten wordt je vriendelijk gevraagd of je het bedrag in Euro of de lokale munt, de Złoty (PLN) wilt afrekenen. Heel vriendelijk natuurlijk deze service dat je in een oogopslag weet hoeveel je kwijt bent in Euro's. Maar let op. deze 'service', Dynamic Currence Conversion (DCC), kost wel gewoon geld! Volgens de NOS wel tot 12%.

Ons advies:

  1. Even een beetje hoofdrekenen. De huidige koers (update juli 2020) is rond de 4,45 PLN voor een Euro. Dus deel het bedrag door vier en je hebt een eerste indicatie hoeveel iets kost in Euro's. OK, je zit zo'n 10% te hoog* maar beter dat het achteraf op je bankafschrift meevalt dan dat het tegenvalt.
  2. Een andere optie is natuurlijk een App op je telefoon om wisselkoersen om te rekenen. Polen is EU dus geen roaming kosten voor je mobiel.

Goedkope boodschappen of shoppen

*) Sowieso merk je dat de dagelijkse boodschappen in Polen nog goedkoper zijn dan in Nederland dus als je rekent met 'delen door vier' zijn de prijzen nog steeds acceptabel. Voor veel andere goederen geldt het ook dat je goedkoper uit kan zijn. Leuke bijkomstigheid van het shoppen in Polen is dat je daar (kleding)merken vindt die je niet in Nederland tegenkomt. Zo weet je dat als je daar de kwalitatief goede kleding koopt, de kans niet groot is dat je in Nederland iemand tegen het lijf loopt met dezelfde jurk of hetzelfde pak. 

Toeslag voor banken op pinnen

Als je in het buitenland betaald in een vreemde valuta hanteren banken een kleine toeslag. Dit om wisselkoersschommelingen af te dekken die kunnen plaatsvinden tussen het moment van pinnen en het daadwerkelijk innen van de bedragen onderling. Wat deze koersopslag is, kan je teruglezen bij de NOS of voor de actuele stand kijk je op de website van je eigen bank (bijvoorbeeld hier bij de ING of hier bij de SNS). 

Contactloos of cash nodig?

Pinnen is wijd verspreid mogelijk. En naar onze ervaring liep Polen voorop op Nederland ten aanzien van contactloos betalen dus dat kan ook. Toch heb je incidenteel nog wel cash nodig dus zorg dat je daar rekening mee houdt.

BLIK - makkelijk maar helaas niet voor buitenlanders

Een digitale betaalmethode die je in Polen in gebruik ziet is BLIK. Super makkelijk maar helaas niet voor Nederlandse bezoekers beschikbaar dus het is meer dat u het herkent als de mogelijkheid wordt geboden. Deze methode is namelijk alleen beschikbaar voor mensen met een app van een Poolse bank. Poolse ING klanten kunnen de methode al gebruiken sinds 2015.

BLIK kan worden gebruikt voor zowel geld uit de muur halen als bij het betalen in winkels. Als klant op je de app die een zescijferige code toont. Deze code voer je in op het pin-apparaat. Daarna krijg je de betaalinformatie in je app die je bevestigd met de pin-code van je app (of vingerafdruk als je die gebruikt). 

Blik

Dit artikel verscheen als eerste online in juli 2018 en is geactualiseerd in juli 2020 | Foto bron Pexels.

1 Response

  1. Wellicht een tip van de ook door de Consumentenbond gesignaleerde Engelse internetbankrekening www.revolut.com die werkt met een app en gratis (virtuele) credit card (debet card) waarbij je voor € 5,99 een fysieke kaart toegezonden kunt krijgen. Zie: https://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/revolut Goedkoper betalen en geen jaarlijkse kosten zoals vaak bij een andere credit card. De kaart heeft ook een interessante optie voor je reisverzekering.