Drie Poolse bijdragen aan Eurosonic Noorderslag

Drie Poolse bijdragen aan Eurosonic Noorderslag

Ieder jaar in januari wordt in Groningen het muziekfestival Eurosonic Noorderslag gehouden met een diversiteit een bands uit heel Europa. Dit jaar drie Poolse boekingen waaronder de rock van gitaarrockTrupa Trupa.

TRUPA TRUPA

Rock / Indie, optreden op Main stage in De Spiegel, vrijdag 13 januari om 20:45

Trupa Trupa is Grzegorz Kwiatkowski, Tomek Pawluczuk, Wojtek Juchniewicz en Rafał Wojczal uit Gdansk, Polen. In 2015 tekende de experimentele en extreem veelzijdige band bij Blue Tapes and X-Ray Records. Dat resulteerde in het bewierookte album Headache. The Quietus beschreef het als 'altijd slimme, vaak mooie, en bij vlagen erg kwade gitaarmuziek, song-gedreven, vlijmscherpe, rommelende no wave, getormenteerde Bad Seed zeemansliederen, soppende blauwogige soul-ballads' en vergeleek het met Grizzly Bear's meesterwerk Yellow House.

https://www.eurosonic-noorderslag.nl/nl/festival/line-up/act/trupa-trupa

Recensie Trupa Trupa door Knack

Op de Belgische website Knack.be verscheen na het optreden een recensie van het optreden van Trupa Trupa:

Oost-Europese rockmuziek heeft in onze media nooit veel aandacht gekregen, maar sinds hun toetreding tot de EU zijn veel ex-communistische landen op cultureel vlak aan een serieuze inhaalbeweging bezig. In Polen heerst dezer dagen een bloeiende festivalscene en die zorgt ervoor dat ook lokale bands nu de sprong naar internationale podia kunnen wagen.

Trupa Trupa zou voor de Poolse rock wel eens eenzelfde rol kunnen spelen als dEUS destijds voor de Belgische: het kwartet uit de havenstad Gdansk werd door The Los Angeles Times en de muziekwebsite The Quietus al met superlatieven overladen en zijn geweldige derde cd 'Headache' is intussen opgepikt door het Franse indielabel Ici d'Ailleurs. Zelf werden we door die plaat al lichtjes K.O. geslagen, zodat het concert van Trupa Trupa prompt bovenaan ons 'must see'-lijstje op EuroSonic terechtkwam.

Het werd een intense show die in De Spieghel, een soort bunker met een laag plafond, iets minder goed uit de verf kwam dan verhoopt, maar ondanks de weinig favorabele omstandigheden toch imponeerde. Trupa Trupa wist met scheutjes postpunk, no wave, gitaarrock en psychedelia een pittige cocktail te brouwen waar je al gauw ijl in het hoofd van werd. Fans van Pavement, Slint, Sonic Youth of Black Angels sloegen meteen aan het likkebaarden, maar Trupa Trupa had meer dan voldoende karakter en eigenheid in huis om die referenties met gemak te overstijgen.

Engelstalige songs als 'Sacrifice' of 'Wasteland' toonden zich, dank zij roestige prikkeldraadgitaren en hitsige keyboards, van hun spannendste en broeierigste kant, terwijl het hynotische 'Headache', waarin de gitarist en de bassist 'Suds & Soda'-gewijs tegen elkaar op schreeuwden, genadeloos iedere weerstand braken. Troep was Trupa Trupa dus allerminst. Veeleer voer voor Pukkelpop, waar dit viertal gegarandeerd tot een revelatie zou kunnen uitgroeien.

BUSLAV

Pop / Acoustic / Eletronic, optreden in News Cafe op vrijdag 13 januari om 21:25

Multi-instrumentalist, componist en songwriter Buslav is een frisse wind uit Polen. Hij beschrijft zichzelf als 'windvanger, dromenjager, waarheidsvinder en songwriter' en zijn project vertelt een verhaal van emoties, human interest en ervaring, gevat in muziek. Na jaren van internationale ervaring als sessiemuzikant (in de Cheryl Pepsii Riley huisband van de Village Underground in New York) bracht Buslav in oktober 2016 zijn eerste solo-album uit bij Warner Music in Polen.

https://www.eurosonic-noorderslag.nl/nl/festival/line-up/act/buslav/

Buslav en Wojtek

Redactie Polen in Beeld: Buslav nam samen met de artieste Marika een liedje op over de bekendste beer uit de Poolse geschiedenis: Wojtek.

MAGIC ISLAND

Pop / Indie, optreden Patio, Platform Theater op donderdag 12 januari om 20:45

Gestart na de vondst van een Casio keyboard op straat in Neukölln, Berlijn. Magic Island heeft een sound met kenmerkende synth-melodieën en onverwachte harmonieën ontwikkeld, een gewijde plek tussen digitale en analoge productie. Sacharine melodieën en rauwe vocalen klinkend door in de EP's Intoxicated Sunset en Wasted Dawn. Hun lo-fi dreampop is gerijpt qua sound, productie en ervaring, leidend naar debuut-LP Like Water, die begin 2017 moet uitkomen.

https://www.eurosonic-noorderslag.nl/nl/festival/line-up/act/magic-island/

Teksten van site Eurosonic Noorderslag, Foto Facebook Magic Island

Reacties zijn gesloten.