fbpx

Gitarist Marcin maakt wervelende Moonlight Sonate

Gitarist Marcin maakt wervelende Moonlight Sonate

Bijna iedereen heeft wel eens de Mondscheinsonate, of Moonlight Sonate, gehoord. De rustig opbouwende en meanderende pianosonate van Beethoven. De Poolse gitarist Marcin Patrzałek weet er met zijn eigen stijl een heel ander nummer van te maken. Het nummer begint net zo meanderend als een traditionele uitvoering maar van tijd tot tijd zitten er wervelende stroomversnellingen in de uitvoering die hij recent uitbracht:

Moonlight Sonata door Marcin Patrzałek

Herkenbare sound

De nu negentien jarige Pool uit Kielce, kreeg voor het eerst enige lokale bekendheid door in 2015 de talentenshow Tylko Music te winnen.

Patrzałek begon op 10-jarige leeftijd klassieke gitaar te spelen onder leiding van de lokale leraar Jerzy Pikor. Na twee jaar begon hij flamenco-technieken te studeren, onderwezen door de Spaanse gitarist Carlos Pinana. Later, op 13-jarige leeftijd, begon Marcin vingerstijl te spelen op een akoestische gitaar. Dit werd al snel zijn handelsmerk waarna hij na ongeveer jaar als autodidact de talentenjacht won. Deze techniek met het gebruik van de gitaar als percussie-instrument levert een heel herkenbare sound op.

In 2016 bracht Patrzałek zijn debuutalbum uit: HUSH (beluister op Spotify). Het album bestaat uit tien stukken: zes originele tracks (akoestische gitaar met elektronische en orkestrale productie-elementen), twee arrangementen en twee elektronische remixen. In hetzelfde jaar werd Patrzałek finalist in de International Fingerstyle Competition Guitar Masters. Een jaar later won hij de eerste prijs in de International Classical Guitar Joaquin Rodrigo Competition.

Opnieuw succes in TV-shows

In 2018 won hij een Italiaanse talentenjacht met onder andere een bewerking van Qeeuns Innuendo en Asturias, hieronder te zien tijdens de Poolse show uit 2015:

In 2018 kreeg hij een promotiecontract van de gitaarfabrikant Ibanez en inmiddels heeft hij de stap gemaakt naar de VS. Ook daar zocht hij de talentenjacht op ter promotie van zijn talent. In 2019 nam hij deel aan Amarica's got talent waar hij Beethovens 5de speelde voor een enthousiast publiek. Na de audities bracht hij het tot de halve finale.

Wel een iets ander podium dan het balkon van het bisschoppelijk paleis in Kielce waar wij een keer een optreden konden bijwonen.

De foto boven dit bericht is een still uit de video van het nummer Still D.R.E.. Deze en meer zijn te vinden op de website van Marcin die voor zijn artiestennaam inmiddels zijn - voor sommige misschien lastig uit te spreken - achternaam heeft laten vervallen.

Reacties zijn gesloten.