fbpx

Preisner wil mensen mobiliseren met nieuwe album

In 2016 nam de Poolse componist Zbigniew Preisner de eerste muziek op met de zangeres Lisa Gerrard. Twee weken geleden kwam hun gezamenlijke album uit met muziek van Preisner en haar vocals in een zelfbedachte taal.

Actie is nodig

De titel van het album en van de track verwijzen naar de noodzaak dat we, als individu en mensheid, in actie moeten komen en niet alleen moeten 'reflecteren'.

"We namen dit album op met Lisa Gerrard in 2016, tijdens een geïmproviseerde sessie in de Bobowa synagoge, tussen honderden kaarsen. Alsof we het gevoel hadden dat er iets ging gebeuren. We hebben het opgenomen voor het begin van de oorlog in Oekraïne, maar zelfs toen maakte ik me zorgen over wat er aan de hand was in Europa." en "Het is een wereld van verloren hoop en een heldere visie op de toekomst, voor mij is het ook een complete verarming van de cultuur. Ik heb het niet alleen over muziek, maar ook over tv-shows en series. Mijn generatie groeide op met geweldige films, literatuur, poëzie. [....] Tegenwoordig is de ster een persoon waarvan de geen idee hebben wat hij heeft gedaan om daar te komen."

De verschillende tracks zijn qua muziek wat we van Preisner gewend zijn. Subtiele composities vaak klein van opzet qua orkestratie. In samenhang met vervreemdende teksten van Gerrard in haar zelfbedachte taal roept dit toch vooral een sfeer van reflectie en contemplatie op.

Preisner heeft nog hoop

De laatste track heet 'Into the light' en ook de titeltrack illustreren dat volgens Zbigniew Preisner de hoop nog niet verloren is:

"Hoop sterft altijd als laatste, dus natuurlijk heb ik die. Ik hoop dat de mensen tot bezinning zullen komen, en vooral dat Rusland tot bezinning zal komen."

Op zijn album zegt Preisner daarover: "Ik doe een beroep op al diegenen wiens harten nog steeds vrede, gerechtigheid en denken aan een betere toekomst hebben. Wees oplettend. We kunnen niet onverschillig zijn. Het is nog niet te laat."

Quote kome uit een interview Preisner voor Vogue Polska

Reacties zijn gesloten.