fbpx

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy ook in Nederland

WOSP logoWat Serious Request is voor Nederland, is Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy voor Polen. Al vierentwintig jaar lang rond kerst en oud en nieuw wordt geld opgehaald voor het goede doel. In het geval van Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy (WOŚP) is dit voor medische zorg in Polen.

Het ontstaat van Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy

WOŚP is opgericht om geld in te zamelen voor betere medische zorg met een accent op zorg voor kinderen. De naam staat, vrij vertaald voor het Grote Orkest van Kerst hulp / liefdadgheid. Volgens de site van de organisatie is op die manier inmiddels 590 miljoen Poolse Złoty geïnvesteerd in de medische zorg over de achterliggende ruim 20 jaar. Dit is ruwweg zo'n 150 miljoen Euro. De organisatie ondersteund inmiddels verschillende nationale programma's:

  • Vroege diagnose van kanker bij kinderen;
  • Een gehoortest programma: drie miljoen kinderen zijn getest;
  • Een programma waarin 15 oogcentra zijn ingericht om kinderen te helpen;
  • 182 kinderafdelingen zijn voorzien van 270 ' Infant Flow';
  • Bijna 3000 kinderen hebben een persoonlijke insuline pomp gekregen en ook zijn pompen aangeschaft voor zwangere vrouwen.

Daarnaast zijn nog veel andere initiatieven ondernomen: hartmassage lessen op scholen, EHBO lessen, AED lessen. Gemiddeld verstrekt de organisatie iedere dag vier medischse apparaten aan de verschillende ziekenhuizen in het land.

Deze video legt in het Engels kort uit wat WOŚP is:

De man met de bril aan het einde van bovenstaande video en aan het begin van de video boven dit bericht is de initiatiefnemer van WOŚP, Jerzy Owsiak. Meer over deze journalist, artiest en 'social campainer' is te lezen op Wikipedia (engels).

De Grote Finale van Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy

De bekendste manier om geld in te zamelen zijn de grote finales, waarbij 120.000 vrijwilligers de straat op gaan om geld in te zamelen. Deze acties worden afgesloten met de 'slotconcerten' . De video bij dit bericht geeft een indruk van het concert in Warschau twee jaar geleden.

Kensington op hoofdpodium

In 2016 was er in Warschau op het hoofdpodium een Nederlandse bijdrage: de rockband Kensington trad op en dat dan ook nog redelijk prime-time rond half negen. Een bijdrage van de Nederlandse Ambassade in Polen in het kader van het EU voorzitterschap van Nederland in 2016. Kensington maakte in Polen naam door, als een grap, mee te doen met een talentenshow op TV tijdens een tour door het land.

De ambassade verwoordt het op haar Facebookpagina als volgt:

"Ter opluistering van de concerten én als cadeau aan Polen ter gelegenheid van de start van het Nederlands voorzitterschap, heeft de ambassade de populaire Nederlandse band ‘Kensington’ uitgenodigd om die dag op te treden in Warschau. Daarnaast hebben wij voor ‘Wielka Orkiestra’ een studiereis naar Nederland georganiseerd en hen in staat gesteld een korte film te maken over ‘Zorg in Nederland’.

Om onze verbondenheid echt tot uiting te brengen, gaan medewerkers van de Nederlandse ambassade samen met 120000 Poolse vrijwilligers op zondag 10 januari 2016 de straat op om te collecteren voor het goede doel. Want daar gaat het uiteindelijk om!"

Woodstock

Naast de concerten van de grote finale wordt ook in de zomer een groot gratis openlucht festival georganiseerd met de naam Przystanek Woodstock (Halte Woodstok). Nederlandse bands op Woodstock zijn onder andere Within Temptation ook hier Kensington. Volgens de organisatie is 'Woodstock' het het grootste openlucht festival van Europa.

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy in Nederland

Sinds een aantal jaren zijn er ook slotconcerten in Nederland. Kijk in onze agenda voor de laatste informatie over deze slotbijeenkomsten vaak zo tweede week van januari.

Reacties zijn gesloten.