Orkater: Lost in the greenhouse

Orkater: Lost in the greenhouse

Onder de titel Lost in de the greenhouse brengt toneelgroep Orkater een productie in het kader van 'Leeuwarden Culturele Hoofdstad'. Behalve een Poolse component in het verhaal, zit er ook een Poolse inbreng in de crew. Voor deze productie is een kas omgetoverd tot theater. De voorstelling is te zien van 13 april tot 27 mei.

Het verhaal: een Pools-Friese Romeo & Julia in de kassen bij Sexbierum

In de kassen bij Sexbierum werken Friese en Poolse arbeiders. Doordeweeks plukken ze tomaten, komkommers en paprika’s. In het weekend wordt er gefeest en gedronken. Er wordt geroddeld en geflirt. Er is ruzie en er ontstaan vriendschappen. Ze vormen een gemeenschap, een mienskip. Dan ligt er plotseling een lijk. Wie is het? Wat is er gebeurd?

Poolse inbreng

Behalve een Poolse component in de verhaallijn is ook in de cast en crew een Poolse link te vinden. Zo kunt u kennismaken met de acteurs Peter Jakubow, Angelika Kurowska en Redbad Klijnstra. De laatste is, zoals de naam doet vermoeden Nederlander (Amsterdam 1969) maar inmiddels in een Polen een bekend acteur.

De muziek is mede gecomponeerd door Radek Fedyk. Radek is multiinstrumentalist: gitaar, contrabass, basgitaar, trompet, tuba, piano en accordeon. Hij studeerde gitaar ne trompet voor jazz en pop aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Met zijn jazztrio „radiorobotnik“ haalde hij de finale in 2006 van het gerenomeerde jazzfestival in Wrocław: „Jazz nad Odra“.

Podkas

Onderdeel van het project is ook een Podkas (podcast voor de goede verstaander). Maartje Duin volgde met haar microfoon de Pool Pawel die werkt in de kassen in Friesland. De Morgen uit België schreef een goede recensie over deze podcasts. De podcasts verschijnen op 8, 15, 22 en 29 april en worden ook uitgezonden bij VPRO RadioDoc.

Poolse eten

In combinatie met een bezoek aan de voorstelling is het ook mogelijk om te genieten van Poolse eten.

"Van Bunzlau naar Boerenbont, van Stoofpot tot Bigos, van Wodka naar Berenburg. Boek een Pools-Fries driegangendiner of een nagenietarrangement"

Kaarten

Kijk snel of er nog kaarten zijn...

Reacties zijn gesloten.