fbpx

Movies that matter: The Pawnshop

Wanneer:
19 maart 2023 @ 19:15 – 21:00
2023-03-19T19:15:00-01:00
2023-03-19T21:00:00-01:00
Waar:
Filmtheater Kriterion

Movies that matter: The Pawnshop

Op zondag 19 maart om 19:15 is de Poolse documentaire 'The Pawnshop' (Lombard) te zien als onderdeel van Movies That Matter On Tour programma van 2023. De film is te zien bij Filmtheater Kriterion in Amsterdam.

Het Movies that Matter On Tour programma is een spin-off van het film- en debatfestival ‘Movies that Matter’ dat jaarlijks plaatsvindt in Den Haag. dit festival heeft het doel de dialoog te starten over mensenrechtenthema's via film.

Over The Pawnshop

Jola en Wiesiek runnen het grootste pandjeshuis van Polen. Ze houden van elkaar, maar de tijden zijn zwaar en bankroet dreigt. Hoewel ze hard onderhandelen met hun soms wanhopige klanten, ligt er altijd een diepe menselijkheid aan de basis. Een bitterzoete docu-comedy die een prachtig licht in de duisternis schijnt.

‘We kopen en verkopen bijna alles,’ zegt het uithangbord van het pandjeshuis in een een niet nader genoemde Poolse stad. Van wasmachines tot een mammoettand en van hardloopmedailles tot erotische paperbacks. ‘We hebben een ziljoen dingen om uit te kiezen,’ zegt Jola, die samen met haar man Wiesiek het pandjeshuis runt.

Wiesiek, zijn al even karakteristieke partner Jola en hun werknemers proberen de verkoop te stimuleren, maar in de praktijk wordt er weinig verkocht. Er wordt vooral gediscussieerd, gerookt en kou geleden in het winterse pandjeshuis. Jola en Wiesiek houden veel van elkaar, maar nu hun zaken in zwaar weer zijn beland, staat het huwelijk onder druk.

De drie werknemers hebben allemaal hun eigen dromen en moeilijkheden. De jonge en zelfverzekerde Agnieszka verliet haar gewelddadige man samen met haar kleine kind. En Roxy en Tomek krijgen warme gevoelens voor elkaar. Maar nu moet Tomek voor zes maanden de gevangenis in, en Roxy weet niet of ze wil wachten.

Łukasz Kowalski

Lombard is de eerste lange documentaire voor Łukasz Kowalski. Kowalski, regisseur, journalist, maker van televisieprogramma's studeerde af aan de afdeling Filologie van de Universiteit van Silezië in Katowice met een graad in Sociale Communicatie. Bovendien is hij afgestudeerd aan de Wajda-school in Warschau.
Sinds 2007 professioneel verbonden aan de Poolse televisie. Daarvoor maakt hij meer dan 170 korte documentaires en reportages die worden uitgezonden via verschillende programma's van de staatstelevisie.

Łukasz Kowalski filmt in dit empathische portret hoe geldzorgen de ondernemende geliefden uiteen dreigen te drijven. Dat levert afwisselend tragische, hartverwarmende en hilarische momenten op. In visueel aantrekkelijke, statische beelden vangt hij de hoofdpersonen midden in een achterstandswijk op hun kwetsbaarst, tussen alle mogelijke schatten en rommel.

The Pawnshop - Trailer from Syndicado on Vimeo.

Programma met nagesprek

De film draait om 19:15, aansluitend volgt er een nagesprek. De sprekers zijn Boy Zandbergen en Dennis van Eck van Onzichtbaar Den Haag.

De kaarten komen binnenkort online op de website van Kriterion.

No Comments Yet.

Geef een reactie