fbpx

De misdaad en het zwijgen: in gesprek met Anna Bikont over de Joden van Jedwabne

Wanneer:
17 oktober 2016 @ 17:00 – 18:30
2016-10-17T17:00:00+02:00
2016-10-17T18:30:00+02:00
Waar:
Spui25
Spui 25
1012 WX Amsterdam
Nederland
Kosten:
Gratis

De misdaad en het zwijgen: in gesprek met Anna Bikont over de Joden van Jedwabne

Spui 25 organiseert, in samenwerking met het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en uitgeverij Nieuw Amsterdam een bijeenkomst met Anna Bikont.

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en uitgeverij Nieuw Amsterdam organiseren naar aanleiding van het verschijnen van De misdaad en het zwijgen een interview tussen journalist Laura Starink en de Poolse auteur Anna Bikont.

Over het boek

De misdaad en het zwijgen van de bekroonde journaliste Anna Bikont is deels geschiedenis, deels herinneringen, deels onderzoek. Het bevat de toedracht van de gebeurtenissen van 10 juli 1941 in het Poolse stadje Jedwabne. Op die dag werd vrijwel de gehele Joodse bevolking van het stadje vermoord. Het boek vormt zowel het verslag van de wreedheden, zoals verteld door overlevenden en getuigen, als een portret van een Pools stadje dat de zwarte bladzijde uit zijn verleden probeert te verwerken. Met aandacht voor het gezichtspunt van helden maar ook van daders stelt Bikont te boek waar de explosieve Jodenhaat vandaan komt, welke fabeltjes de verdrongen herinneringen maskeren, hoe destructief die zijn en wat er met een samenleving gebeurt die weigert een weerzinwekkende waarheid te accepteren.

Het boek kwam in 2004 al in Polen uit en zorgde, samen met het eerdere werk van historicus Jan Gross, voor veel ophef. De Polen hadden zichzelf altijd als slachtoffer van het naziregime gezien, maar werden nu ook als dader weggezet. Gedurende de jaren leek het besef van de eigen rol te groeien en bood zelfs de Poolse president officieel excuses aan. In het huidige politieke klimaat in Polen verandert deze houding echter weer.

Na afloop van het programma is er gelegenheid tot het kopen van het boek en deze te laten signeren door Anna Bikont.

Wilt u meer weten over het boek lees op onze site de review en het interview uit NRC.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Bestel het boek eventueel vooraf via bol.com:

No Comments Yet.

Geef een reactie