Poolse film in je moerstaal

Poolse film in je moerstaal

Het Eindhovens Dagblad besteed aandacht aan de populariteit van Poolse films bij de Pathé theaters in met name Eindhoven en Helmond. Sinds de eenmalige vertoning van een Poolse productie de zalen vol kreeg, staat in veel vestigingen standaard een Slavische filmtitel op het programma.

Promotie is onnodig

Sinds in september voor het eerst een Poolse film te zien was bij de Pathé-vestiging aan de Dommelstraat, gaat het als een lopend vuurtje binnen de Poolse gemeenschap in Eindhoven. ,,Er is veel saamhorigheid. Ze halen elkaar echt over", zegt bedrijfsleider Bart van den Boom. ,,We staan er versteld van hoe snel het soms uitverkocht raakt."

Pathé krijgt advies uit Polen welke films het daar goed doen. Als er vertaling beschikbaar is, worden ze in het Nederlands of Engels ondertiteld.

Het is natuurlijk mooi dat Poolse films ook de Nederlandse bioscopen halen. Het is bijna jammer dat dit blijkbaar aan veel Nederlanders voorbij gaat en de films vooral een Pools publiek trekken afgaande op het artikel.

Kobiety mafii, met Nederlandse ondertitels

Deze dagen is in verschillende theaters in Nederland de actiefilm Kobiety mafii te zien. Een film over vrouwen in de onderwereld van Warschau. Kijk op de site van Pathé of de film ook bij jou in de buurt te zien is! En voor de toekomst: Via deze link zie je in één oogopslag welke Poolse films gepland zijn.

Volgens het ED krijgt Pathé advies uit Polen welke films het daar goed doen. Als er vertaling beschikbaar is, worden ze in het Nederlands of Engels ondertiteld. Check goed of er sprake is van ondertiteling want blijkbaar is dat niet altijd het geval! Bij deze film dus wel!

Het mooiste zou natuurlijk zijn als er gericht gezocht wordt naar films die ook een diverser publiek, en daarmee ook meer Nederlanders kunnen aanspreken en dat deze dan met ondertiteling beschikbaar komen.

Vrouw van een ander kaliber in Den Haag

In Den Haag verzorgt het Laaktheater een paar keer per jaar ook een vertoning van een Poolse film. Dit weekend 'The Courage of Knowledge' over Maria Skłodowska - Curie.

Reacties zijn gesloten.