The Woods op Netflix – Pools succes

The Woods op Netflix - Pools succes

Op 12 juni verscheen op Netflix 'The woods'. Een volledig Poolse Netflix productie gebaseerd op een verhaal van Harlan Coben. Het is een prachtig opgenomen boeiende thriller. Begin er vroeg in de avond aan omdat je anders spijt hebt dat je moet stoppen om te gaan slapen voordat je de zes afleveringen hebt bekeken.

Moord en vermissing - of toch niet?

De serie wisselt tussen een verhaal uit 1994 toen vier tieners in het bos verdwenen bij een zomerkamp. Twee worden er snel gevonden, gruwelijk vermoord. De andere twee blijven vermist. Artur en Kamila, de zus van Pawel die 's nacht in het bos was met zijn vriendin Laura.

In het nu maken we kennis met Pawel Kopiński (Grzegorz Damiecki) die inmiddels openbaar aanklager is. Op een dag wordt een vermoorde man gevonden en Pawel is er van overtuigd dat dit Artur is. Dit kan betekenen dat zijn zus nog leeft.

Ondertussen leest Laura, een academicus, een anoniem ingeleverd opstel wat precies verhaalt wat zij en Pawel 25 jaar eerdere beleefde.

De serie wisselt feilloos tussen de twee tijdsperioden - 1994 en 2019 - en onthult langzaam wat er die zomer gebeurde. Niet doordat we in het nu deelgenoot worden gemaakt van de herinneringen maar als een apart verhaal. De vreugde en nostalgie van het zomerkamp contrasteert met de spanningen die ontstaan bij de achterblijvers. Cinematografisch is de periode 1994 te herkennen door het kleurgebruik, een beetje gelig als of je kijkt naar verkleurde kleuren foto's van die tijd.

Echt een Poolse verhaal

Voor kijkers die de roman kennen, de serie wijkt af van de roman. Natuurlijk is de setting getransponeerd naar Warschau en zijn de namen van de personages allemaal veranderd.

De serie is echt Pools, met een soundtrack met Poolse rock- en popmuziek uit de jaren 90. De serie vervlecht ook Pools antisemitisme door het verhaal. De vader van Laura, Dawid, de leider van het zomerkamp, ​​wordt de perfecte zondebok voor de verdwijning en moorden waarbij zijn joodse komaf meespeelt.

In het hier en nu speelt dat Pawel zijn tanden zet in een verkrachtingszaak zonder bewijs met alleen het verhaal van het meisje als uitgangspunt. Een vader van een van de verdachte jongens probeert Pawel eerst om te kopen en zet hem vervolgens onder druk en dreigt als bekend journalist hem het leven zuur te maken.

The Woods is een uitstekende serie die eer doet aan de Poolse filmtraditie en belangrijker voor de Netflixkijker, ze is verslavend vanaf de eerste aflevering.

No Comments Yet.

Geef een reactie